Πολλές φορές έχω πέσει έξω στις εκτιμήσεις για αρκετά πρόσωπα και μάλιστα για μερικούς μετά από πολύχρονη φιλία και ανάλογη εκτίμηση και έχω σπάσει τα μούτρα μου.. Στους τελευταίους στην πρώτη γραμμή συγκαταλέγεται ετούτος ο δήμαρχος, ο Αλεξανδρόπουλος, που με έχει βγάλει από τα ρούχα μου. Πολλά χρόνια, κοντά στα 10, ήμασταν φίλοι [άπειρες φορές που λέει ο λόγος πηγαινορχόμασταν στην Αθήνα, πολλάκις συντρώγαμε και γενικώς τρέφαμε μια αλληλοεκτίμηση. Από την αρχή που έδωσε το παρών στα δημοτικά, τον υποστήριξα εν παντί τρόπω και ήμουν από τους πιο θερμούς οπαδούς του καθόλα τα δύσκολα χρόνια στις δυο θητείες ως αντιπολίτευση. Σε σημείο που τότε ερχόμουν σε κόντρα με αρκετούς φίλους μου, με πρώτον τον κουμπαράκο, που είναι κατά παρασάγγας ο πρώτος πολιτικός ανήρ του τόπου μας. Βεβαίως αναλογιζόμενος τώρα διάφορα ευφάνταστα ... μαργαριτάρια που μου έλεγε, τα βάζω με τον εαυτόν μου, "στερνή μου γνώση να σ΄ είχα πρώτα". Ας είναι... Με το που έγινε λοιπόν δήμαρχος και του έκανα την πρώτη καλοπροαίρετη κριτική κόψαμε τους όποιους δεσμούς μας βεβαίως με δική του υπαιτιότητα. κλικ ΕΔΩ,ΕΔΩ Να μην σας τα πολυλογώ εντελώς απογοητεύτηκα. Στο παρόν βήμα τα δυο τελευταία χρόνια, τελικά γράφτηκαν πάρα πολλά και έγιναν άλλες τόσες στηλιτεύσεις και καταγγελίες. Ίσως σε αρκετά να το παραξήλωσα, όμως πληγώθηκα πολύ.
Δύο χρόνια τώρα και ακόμα, δεν έχει κάνει κανένα έργο ουσίας, έργο να αφήσει το στίγμα του και ως αποδιοπομπαίο τράγο έχει το Π.Δ. Και αμέσως του το τόνισα
Ετούτο όμως το τελευταίο είναι εντελώς ανήκουστο και απαράδεχτο. Δεν δικαιολογείται με τίποτα. Σας παραθέτω το θέμα και κρίνετε εσείς οι ίδιοι εάν έχω έστω λίγο άδικο για την οργή μου.
Ο Θανάσης Παπαθεοδώρου στο χωριό μας είναι ΚΥΡΙΟΣ από κάθε άποψη. Άριστος επιστήμονας και άνθρωπος σπαθένιος με μεγάλη γνώση, εμπειρία και προσφορά. Και πάντοτε εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του. Μάλιστα ήταν υποψήφιος με τον Αλεξανδρόπουλο στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, τότε που τα πράγματα ήταν ζόρικα και τα έσκιαζε η φοβέρα του...μπαμπούλα. Παραβλέποντάς και θυσιάζοντας τα προσωπικά του συμφέροντα.
'Αρκετά προβληματισμένος όλο αυτό τον καιρό, αλλά καρτερικός, έγραψε ένα εμπεριστατωμένο υπόμνημα, που εκθέτει τα προβλήματα του χωριού και μάλιστα καταθέτει τη γνώμη του για το τι πρέπει να γίνει. Το διαβίβασε στον δήμαρχο και το κοινοποίησε στον αντιδήμαρχο Άρη Ρουμελιώτη. Μάλιστα αυτό έγινε σε συνέχεια σχετικής συζήτησης μαζί τους.
Πέρασαν δυο μήνες, και "κατά τας γραφάς" του Θανάση δεν έλαβε ούτε μια απάντηση, έστω ένα τηλέφωνο έστω για τα μάτια. Από την αρχή που μου το ανέφερε ο Θανάσης [είμαστε φίλοι και κολέγηδες κοντά στον μισό αιώνα, αν και έχουμε διαφορετική πολιτική τοποθέτηση. Κι αυτό είναι το ...ωραίο, το ξεχωριστό] σαφώς και ευθαρσώς του είπα ότι δεν θα κάνει τίποτα. Δεν φανταζόμουν όμως ότι δεν θα του απαντήσει καθόλου. Όλοι αυτοί οι ξερόλες εξουσιομανείς τύποι ποτέ δεν θέλουν φίλους/συνεργάτες, που λένε ελεύθερα τη γνώμη τους και αντιλέγουν παρά θέλουν γιες μεν και απλούς χειροκροτητές..
Ντροπή & πάλι ντροπή!!!
Παρακάτω σας παραθέτω "τας γραφάς του Θανάση" και το σχετικό υπόμνημα:
Α] Η κοινοποίηση στον δήμαρχο
Αγαπητέ δήμαρχεΣε συνέχεια της συζήτησης που είχαμε προ ημερών σου διαβιβάζω συνημμένα υπόμνημα με σκέψεις-προτάσεις για την ανάπτυξη-βελτίωση της ζωής στο Γιαννιτσοχώρι, με την παράκληση να κοινοποιηθεί το ανωτέρω στον Άριστ. Ρουμελιώτη, που ήταν παρών στη συζήτηση και στο Νώντα Τριγάζη, τον οποίο ενημέρωσα σχετικά.Επειδή προτίθεμαι να δημοσιοποιήσω το υπόμνημα, θα ήθελα να έχω, σε εύλογο χρόνο, την άποψη του Δήμου σχετικά με το περιεχόμενό του , ώστε να δημοσιοποιηθούν ταυτόχρονα και τα δύο.Με εκτίμηση.Θαν. Παπαθεοδώρου.
Β] Η προώθηση στον Αρι Ρουμελιώτη
Άρι καλησπέρα.Σου προωθώ το μήνυμα που έστειλα στο Δήμαρχο. Αναμένω, σε εύθετο χρόνο, απάντηση με τις θέσεις-απόψεις του Δήμου στα θέματα που περιλαμβάνονται σ΄αυτό. Αν δεν μπορείς ή δεν θέλεις να το κοινοποιήσεις στο Νώντα, άστο θα το κάνω εγώ, αρκεί να με ενημερώσεις γι΄αυτό.Ευχαριστώ για την κατανόησή σου.Με εκτίμηση.Θαν. Παπαθεοδώρου.
Γ] Η ¨αναφορά" σε μένα
Καλημέρα φίλε. σου προωθώ το mail που είχα στείλει στο Δήμαρχο και στον Άρι για το γνωστό θέμα με την παράκληση να το αναρτήσεις στην ιστοσελίδα σου και με την επισήμανση ότι, μετά από διάστημα 2 μηνών περίπου, ουδεμία απάντηση ή ενημέρωση είχα, πλην μιας συζήτησης στο πόδι με τον Νώντα όταν τον ρώτησα αν έλαβε γνώση του υπομνήματός μου μέσω Δήμου.Τα οποιαδήποτε δημοσιογραφικά σχόλια τα αφήνω στην κρίση σου.Θαν. Παπαθεοδώρου.
ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ
ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΧΩΡΙ.
ΑΞΟΝΕΣ ΔΡΑΣΗΣ:
1. Ονομασία 2. Αποχετευτικό 3. Κυκλοφοριακό 4. Καθαριότητα 5. Αξιοποίηση χώρου εκκλησίας
6. Αξιοποίηση παραλίας 7. Πολιτισμός- Αθλητισμός
1. Ονομασία.
Το σημερινό όνομα του χωριού ούτε συμβολίζει, ούτε θυμίζει κάτι σημαντικό και επιπλέον ηχεί κακόηχα, λόγω του δεύτερου συνθετικού του.
Προτείνεται η αλλαγή του ονόματος, με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των κατοίκων εκπεφρασμένης μέσα από ένα τοπικό δημοψήφισμα ή δημοσκόπηση ή έρευνα.
Ως νέο όνομα προτείνεται κάποιο από τα παρακάτω, χωρίς να αποκλείεται οποιαδήποτε άλλη εύστοχη ιδέα ή πρόταση:
Ως νέο όνομα προτείνεται κάποιο από τα παρακάτω, χωρίς να αποκλείεται οποιαδήποτε άλλη εύστοχη ιδέα ή πρόταση:
α) Άγιος Νικόλαος Ολυμπίας ( προερχόμενο από τον ομώνυμο ναό που αποτελεί το παλαιότερο ιστορικό μνημείο του χωριού
β) Κάμπος Νέδας ή Νεδόκαμπος (προερχόμενο από το ομώνυμο ποτάμι).
γ) Νέδια ή Δ.Δ. Νεδίων (προερχόμενο επίσης από το ομώνυμο ποτάμι).
2. Αποχετευτικό.
Είναι γνωστό το διαχρονικό και πολύ σοβαρό πρόβλημα της παροχέτευσης (από κάποιους εκ των κατοίκων του κεντρικού πυρήνα του οικισμού) των οικιακών αποβλήτων στο δίκτυο απορροής ομβρίων, που συνιστά, εκτός των άλλων , και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Η πρόσφατη προσπάθεια επίλυσής του, μέσω καταγγελίας στην εισαγγελία Κυπαρισσίας, διενέργειας έρευνας από τη ΔΕΥΑΖ και στη συνέχεια προανάκρισης από το ΑΤ Ζαχάρως και παραπομπής μεγάλου αριθμού κατοίκων σε δίκες, όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα, αλλά αντιθέτως υπέβαλλε πολλούς εξ αυτών σε έξοδα και ταλαιπωρία, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Το πρόβλημα δυστυχώς συνεχίζεται, ίσως εντονότερο σήμερα, ως να μη συνέβη απολύτως τίποτα.
Παρεπιπτόντως σημειώνω ότι φέτος δεν έγινε ούτε η στοιχειώδης εντομοκτονία-μυοκτονία (όπως τα τελευταία χρόνια) γύρω και μέσα στα φρεάτια, με συνέπεια να έχουμε σοβαρό πρόβλημα με ποντίκια και κατσαρίδες.
Σημειώνεται ότι οι δημότες του Δήμου μας καταβάλλουν πολύ υψηλά τέλη ύδρευσης -αποχέτευσης σε σχέση με άλλους Δήμους ( π.χ στο Δήμο Τριφυλίας το σύνολο του λογαριασμού ύδρευσης για 3μηνη περίοδο ανέρχεται σε 12,50 ευρώ με δικαίωμα κατανάλωσης μέχρι 60 κ.μ για το ανωτέρω διάστημα).
Για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος, θέμα για το οποίο ο νυν Δήμαρχος είχε, ως υποψήφιος, δεσμευτεί προεκλογικά, προτείνω την ακόλουθη λύση που περιλαμβάνει δύο φάσεις:
α) Ανακατασκευή του κεντρικού αγωγού ομβρίων υδάτων, ο οποίος άλλωστε παρουσιάζει σημαντική απόφραξη λόγω συσσώρευσης φερτών υλικών, και διακοπή όλων των παράνομων συνδέσεων αποχετεύσεων με αυτόν, ύστερα από ενημέρωση- προειδοποίηση των κατοίκων για διακοπή με δική τους πρωτοβουλία των ανωτέρω συνδέσεων.β) Προμήθεια από το Δήμο ενός βυτιοφόρου οχήματος και εξυπηρέτηση των κατοίκων για μεταφορά των βοθρολυμμάτων σε εγκεκριμένο αποδέκτη με συμβολικό τίμημα προς το Δήμο π.χ 40-50 ευρώ κατά περίπτωση έναντι των 150-170 που απαιτούν οι ιδιώτες σήμερα. Εναλλακτικά προτείνεται ησύναψη σύμβασης με ιδιώτη, που θα εξυπηρετεί και άλλα τοπικά διαμερίσματα, ύστερα από μειοδοτικό διαγωνισμό και με τίμημα πολύ μικρότερο του ανωτέρω με συντονισμό και προγραμματισμό από το Δήμο.
Εξυπακούεται ότι, συμπληρωματικά των ανωτέρω, πρέπει να διενεργείται συστηματικός, τακτικός και ουσιαστικός έλεγχος προς αποφυγή επανάληψης του φαινομένου, ενώ η τοπική αρχή πρέπει να πάψει να κλείνει τα μάτια σε παρόμοιες περιπτώσεις για ευνοήτους λόγους.
Σε πρόσφατη (19-09-2021) συνάντηση με το Δήμαρχο (παρόντος και του αντιδημάρχου Αριστ. Ρουμελιώτη) στο χωριό και σε σχετική συζήτηση ο Δήμαρχος με ενημέρωσε ότι προγραμματίζεται ή είναι υπό εξέλιξη διαδικασία σύνταξης μελέτης και εξεύρεσης χρηματοδότησης για τη συνολική λύση του προβλήματος όλης της παραλιακής ζώνης από Γιαννιτσοχώρι μέχρι Ζαχάρω. Η ένστασή μου είναι ότι η λύση αυτή ,ακόμα κι αν όλα εξελιχθούν κατ έυχήν θα πάρει, μέχρι την υλοποίησή της, 5-10
χρόνια, ενώ το πρόβλημα τουλάχιστον στο Γιαννιτσοχώρι απαιτεί άμεση λύση.
3. Κυκλοφοριακό.
Στον κεντρικό δρόμο του οικισμού η κυκλοφορία, ιδιαίτερα των μεγάλων οχημάτων (λεωφορεία-φορτηγά), διεξάγεται με δυσκολία , ειδικά στο κεντρικότερο τμήμα αυτού, λόγω στενότητας και παρκαρισμένων οχημάτων.
Για την αντιμετώπιση του ανωτέρω προβλήματος προτείνονται τα εξής:
α) Μονοδρόμηση του τμήματος της κεντρικής οδού μεταξύ του Δημοτικούκαταστήματος και της Εκκλησίας με την αναγκαία σήμανση.β) Μετατροπή του ανωτέρω τμήματος σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας μιας λωρίδας και αντίστοιχη διαπλάτυνση των πολύ στενών ή ανύπαρκτων σήμερα πεζοδρομίων σε σημεία του τμήματος αυτού, όπου δεν υπάρχουν σήμερα πεζοδρόμια.γ) Δημιουργία κυκλικής κίνησης οχημάτων εντός του οικισμού και συγκεκριμένα στο δακτύλιο που ορίζεται από Δημ. κατάστημα- Σχολείο-Εκκλησία- Δημ. κατάστημα.δ) Δημιουργία χώρου στάθμευσης οχημάτων στο χώρο ανάμεσα στη σιδηροδρομική γραμμή και τις παρακείμενες οικίες.ε) Μεταφορά της στάσης του λεωφορείου στο Δημοτικό κατάστημα ή/και στο Δημοτικό σχολείο.
4. Καθαριότητα.
Η καθαριότητα των δημόσιων χώρων εντός του οικισμού είναι πλημμελής έως ανύπαρκτη, ενώ οι κάδοι απορριμάτων αναδίδουν δυσάρεστες οσμές και αποτελούν εστίες ρύπανσης, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Προτείνεται η καθιέρωση τακτικού καθαρισμού των δημόσιων χώρων π.χ ανά εβδομάδα ή 15θήμερο και πλύσιμο με απολύμανση των κάδων τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.
5. Αξιοποίηση περιβάλλοντα χώρου εκκλησίας.
Το κέντρο του χωριού βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο (βύθισμα) του οικισμού και δεν υπάρχει σ΄αυτό ένας οργανωμένος, ανοικτός χώρος (πλατεία), κατάλληλος για συγκέντρωση κατοίκων και επισκεπτών που να αποτελεί το κέντρο της κοινωνικής ζωής και δραστηριότητας, όπως συμβαίνει σε άλλους, τόσο παραδοσιακούς, όσο και νεότερους οικισμούς (π.χ. Πρασιδάκι). Με άλλα λόγια το κέντρο του χωριού, όπως είναι και λειτουργεί σήμερα δεν αποτελεί πόλο έλξης, ιδιαίτερα για επισκέπτες και παραθεριστές, οι οποίοι προτιμούν άλλα γειτονικά χωριά με συνέπεια τον
κοινωνικό και οικονομικό μαρασμό του χωριού.
Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος προτείνεται η μεταφορά της κοινωνικής δραστηριότητας, κατά τους θερινούς μήνες (Μάιο έως Σεπτέμβριο), στον περίβολο της εκκλησίας και τον παρακείμενο χώρο, ο του οικισμού που διαθέτει θέα και αερισμό. Αυτό απαιτεί βέβαια τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία (όχι σε μόνιμες εγκαταστάσεις και σε σαφώς οριοθετημένο χώρο) 2-.3 μικρών αναψυκτηρίων- μεζεδοπωλείωνπου θα λειτουργούν με σεβασμό προς το χώρο, κάτι που συμβαίνει σε πάρα πολλούς οικισμούς στη χώρα μας. Το τίμημα από τη μίσθωση του χώρου μπορεί να διατίθεται 50-50 ανάμεσα στην εκκλησία και στο Δήμο ή την κοινότητα,
6. Αξιοποίηση παραλίας.
Το Γιαννιτσοχώρι διαθέτει μία από τις ωραιότερες παραλίες της περιοχής και της Ελλάδας, η οποία αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς κατοίκους γειτονικών χωριών και παραθεριστές. Ωστόσο η παραλιακή ζώνη δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα στο βαθμό που θα έπρεπε, ώστε να δοθεί μία
ώθηση στην ανάπτυξη του χωριού. Εμπόδιο σ΄αυτό αποτελεί το προβληματικό καθεστώς λειτουργίας των «καντίνων» και η έλλειψη κάποιων υποδομών, όπως οργανωμένος σκιαζόμενος χώρος στάθμευσης, συγκέντρωσης απορριμμάτων κ.λ.π.
Προτείνονται:α) Η επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία των καντίνων σε μόνιμη βάση και εντός του ισχύοντος νομικού πλαισίου.β) Η αναβάθμιση του χώρου με σχεδιασμένη ενίσχυση της υπάρχουσας δενδροφύτευσης, δημιουργία περιφραγμένου αθέατου χώρου συγκέντρωσης απορριμάτων, κατασκευή κάποιων μικροέργων βελτίωσης της εικόνας και λειτουργικότητας του χώρου (π,χ τοποθέτηση παγκακίων σε επίκαιρα σημεία, ενίσχυση-συντήρηση του χαμηλού πρασίνου, βελτίωση-επέκταση φωτισμού κ.λ.π.).γ) Η τουριστική προβολή όλης της παραλιακής ζώνης του Δήμου για ενίσχυση του τουρισμού.
7. Πολιτισμός- Αθλητισμός.
Τα τελευταία χρόνια, λόγω οικονομικής κρίσης και κορωνοϊού, έχει εκλείψει κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο χωριό, με εξαίρεση ίσως κάποιες δράσεις τοπικού ενδιαφέροντος του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου.
Για την αναζωογόνηση και αναβάθμιση (μετά την επαναφορά της κοινωνικής κανονικότητας) της αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας στο χωριό προτείνονται τα εξής:
α) Αποκατάσταση της αρχικής μορφής του ιστορικού ναού του Αγ. Νικολάου ή ότι έχει απομείνει απ΄αυτήν, εάν αυτό είναι εφικτό, με αφαίρεση όλων των βέβηλων προσθηκών και παρεμβάσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, υπό την ευθύνη και εποπτεία της αρμόδιας εφορείας αρχαιοτήτων και ανάδειξη του χώρου σε επισκέψιμο ιστορικό μνημείο.β) Ανακατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου και δημιουργία εντός αυτού μικρού γηπέδου 5Χ5 με τεχνητό χλοοτάπητα και φωτισμό, ώστε να είναι δυνατή η διεξαγωγή αγώνων τις νυκτερινές ώρες ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών.γ) Καθιέρωση πολιτιστικών εκδηλώσεων επιπέδου (μουσική, τραγούδι, χορός, θέατρο) που θα λαμβάνουν χώρα τα διήμερα Παρασκευή και Σάββατο στο διάστημα 20 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου (4 εβδομάδες). Οι εκδηλώσεις θα τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου και τα καθαρά έσοδα θα μοιράζονται 50-50 μεταξύ Δήμου και τοπικής κοινότητας. Ως χώρος τέλεσης των ανωτέρω εκδηλώσεων προτείνεται ο χώρος ανάμεσα στις αμμοθίνες και τις καντίνες της παραλίας, λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους της τοποθεσίας, με τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών μη μόνιμου χαρακτήρα ή εναλλακτικά οχώρος του ποδοσφαιρικού γηπέδου μετά την ανακατασκευή- ανάπλασή του.ΩΣΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου