theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Άγιοι Θεόδωροι: Η εκκλησία των 1.000 ετών στο κέντρο της Αθήνας |

Ο ναός μετρά περίπου 1.000 χρόνια ζωής

       Περπατώντας στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να προσπερνάς σημαντικά αξιοθέατα ή και μνημεία που πιθανόν δεν γνωρίζεις και δεν τους αφιερώνεις τον απαιτούμενο χρόνο. Κάτι τέτοιο ισχύει και με ένα εκκλησάκι στο κέντρο της πόλης το οποίο μπορεί να έχεις δει αλλά να μην γνωρίζεις πόσο σημαντική ιστορία έχει.Ο λόγος για την εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων. Ένας ναός που σήμερα λειτουργεί σαν παρεκκλήσι μιας και δεν είναι ενοριακός πλέον. Ωστόσο η ιστορία που έχουν οι Άγιοι Θεόδωροι στην Αθήνα, είναι μεγάλη κι ας τον έχεις προσπεράσει αρκετές φορές στο παρελθόν.
Άγιοι Θεόδωροι Αθήνα
Η εκκλησία το 1890 (Πηγή φωτογραφίας: el.wikipedia.org)

Ο ναός των Αγίων Θεοδώρων στην πλατεία Κλαυθμώνος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία των Αθηνών. Είναι ένας ναός απλός, δίστυλος σταυροειδής εγγεγραμμένος και αξίζει της προσοχής σου την επόμενη φορά που θα περάσεις από εκεί. Πρόκειται για μια πολύ παλιά κατασκευή η οποία μάλιστα, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους θεωρείται πως έχει επιρροές από ακόμη αρχαιότερες κατασκευές. Όπως συνέβη και με άλλους χριστιανικούς ναούς, οι Άγιοι Θεόδωροι στην Αθήνα κατασκευάστηκαν πάνω στα ερείπια παλαιότερου ναού και αργότερα εξελίχθηκε η μορφή του.
      Μια επιγραφή είχε ανεγερθεί στα μέσα του 11ου αιώνα και ιδρυτής του ναού φέρεται να είναι ο βυζαντινός αξιωματούχος Νικόλαος Καλόμαλος. Η εξωτερική αρχιτεκτονική του είναι εντυπωσιακή, αρκεί να σταματήσεις το βήμα σου καθώς περνάς από εκεί και να την παρατηρήσεις.

to ekklisaki sto kentro tis athinas poy apotelei spoydaio mnimeio kai isos den eiches

Όσον αφορά το εσωτερικό του, οι τοιχογραφίες χρονολογούνται από τον 20ο αιώνα και αποδίδονται στον αγιογράφο Αθανάσιο Κανδρή. Αν δεν έχεις καταλάβει πού ακριβώς βρίσκεται ο ναός, μπορείς να δεις στους χάρτες της Google.

Οι ξεχωριστές εκκλησίες στον κέντρο της Αθήνας

to ekklisaki sto kentro tis athinas poy apotelei spoydaio mnimeio kai isos den eiches

Οι Άγιοι Θεόδωροι δεν είναι όμως η μοναδική εκκλησία στο κέντρο στην Αθήνα. Ιδιαίτερα γνωστή είναι φυσικά η εκκλησία Καπνικαρέα αλλά όχι και η ιστορία της σε όλους. Επίσης, ήξερες ποιος είναι ο παλαιότερος χριστιανικός ναός της Αθήνας; Και φυσικά να μην ξεχάσουμε να αναφερθούμε στην ιδιαίτερη εκκλησία με τον αρχαίο κορινθιακό κίονα στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται πράγματι για σπουδαία μνημεία χριστιανοσύνης, ιστορίας αλλά και αρχιτεκτονικής. Περπατώντας και κάνοντας βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, μην παραλείψεις να κάνεις μερικές στάσεις όταν βλέπεις αξιοθέατα και μνημεία τα οποία ίσως δεν είχες παρατηρήσει στο παρελθόν. Μπορεί να έρθεις αντιμέτωπος με άγνωστες πτυχές της ιστορίας…

από Exploring Greece TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου