theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ & ΛΕΠΡΕΟ


    Γνωστά είναι τα περί Λεπρέου [Στροβίτσι] και στην αρχαία εποχή αλλά και στη νέα. Το αρχαίο Λέπρεον είναι ένας από τους σπουδαιότερους και πιο εντυπωσιακούς αρχαιολογικούς χώρους της Τριφυλίας. 
Στη νέα εποχή αποτελεί ένα από τα πιο μαρτυρικά χωριά αφενός λόγω του ολοκαυτώματος  από τους Γερμανούς στη κατοχή αλλά και λόγω του ακραίου φαινομένου της αντιπαράθεσης μεταξύ  κατοίκων  μέχρι την εκτέλεση ψυχρών φόνων [κλικ ΕΔΩ] 

Τμήμα των οχυρώσεων
του αρχαίου Λεπρέου

 Το αρχαίο λοιπόν Λέπρεο ήταν χτισμένο σε στρατηγικό σημείο αφού είχε τον έλεγχο των χερσαίων οδών που οδηγούσαν από την Μεσσηνία προς την Ηλεία και από το Ιόνιο προς την Αρκαδία και η ισχυρή παρουσία του αναφέρεται από όλους τους ιστορικούς, περιηγητές, Όμηρος, Στράβων, Παυσανίας && . 
 Τα σπουδαιότερα για την ονομασία  αναφέρει ο Παυσανίας: Ιδρύθηκε από τον ήρωα Λέπρεο γιο του Πυργέως (ή του Kαύκωνα   σύμφωνα με τον Αθήναιο, Ο περιηγητής αναφέρει την εκδοχή ότι η πόλη πήρε την ονομασία της από την κόρη του Πυργέα Λεπρέα ενώ κατά μια άλλη εκδοχή οι πρώτοι κάτοικοι της γης είχαν προσβληθεί από την αρρώστια λέπρα και πως η πόλη πήρε το όνομα από το ατύχημα των κατοίκων. Προς το ρήμα λέπω (απολεπίζω, ξεφλουδίζω) σχετίζονται οι λέξεις λέπος, λέπυρον (κέλυφος ή τσόφλι), λεπίς, λεπτός και λεπρός. Ή τοπωνυμία Λέπρεον σχετιζόταν στην αρχαιότητα και με την παρουσία πετρωμάτων "απολεπιζομένων".

     Να που τελευταία στους ¨ΟΡΝΙΘΕΣ" του Αριστοφάνη από μια καταπληκτική έκδοση-αφιέρωμα που είχε κάνει το "ΠΟΝΤΙΚΙ" το μακρινό 1999, διάβασα τα εξής:
    Οι δυο Αθηναίοι. που εγκαταλείπουν  την πόλη τους απηυδισμένοι, φτάνουν σε ένα δασότοπο στο σπίτι του Τσαλαπετεινού και τον ρωτούν σε πιο μέρος να πάνε να ζήσουν ήσυχα κι ανθρώπινα και τους προτείνει :
: Να πάτε να μείνετε στο Λέπρεο της Ηλείας 
 και απαντά ο Εύελπίδης
:Όχι , μα τους θεούς δεν το έχω δει, μα το σιχαίνομαι από τον λεπρό Μελάνθιο.
Και ο σχολιαστής ετυμολογεί τη λέξη Λέπρεο από το λεπρός, γιατί η περιοχή ήταν γεμάτη από ποικιλόχρωμες και λευκές πέτρες σαν την όψη των λεπρών ή γιατί οι πρώτοι κάτοικοι του έπασχαν από τη νόσο αυτή.
  Τελικά αυτή η εκδοχή είναι και η πιο πιθανή.
Ξακουστό το Λέπρεο!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου