theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Τα γερμανικά ΜΜΕ βλέπουν επιστροφή Τσίπρα στην εξουσία

 

Εκτενή αναφορά σε γερμανικά δημοσιεύματα έλαβε το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την γερμανική εφημερίδα Tageszeitung (TAZ) να επισημαίνει ότι «τρία χρόνια μετά την ήττα στις βουλευτικές εκλογές το ελληνικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει σε μία επιστροφή.Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει θάρρος στο κόμμα του, λέγοντας ότι το συνέδριο “είναι η αρχή της αντίστροφης μέτρησης για την προοδευτική κυβέρνηση που χρειάζεται η χώρα”».
Παράλληλα, το ίδιο δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να επιστρέψει ως πρωθυπουργός. Η συντηρητική κυβέρνηση του σημερινού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζει αδυναμίες και έχει χάσει μέρος της δημοτικότητάς της. Ο Τσίπρας επιτέθηκε (στον Μητσοτάκη), λέγοντας ότι η επιθετική, νεοφιλελεύθερη πολιτική του έχει επιδεινώσει δραματικά την έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης στη χώρα».

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle ο απεσταλμένος της TAZ στην Αθήνα σημειώνει ότι «ο Τσίπρας είναι εξαιρετικός ρήτορας που παίζει με τις διαθέσεις του κοινού, συγκρίσιμος ίσως με τον Όσκαρ Λαφοντέν ή τον Γιόσκα Φίσερ στις καλύτερες ημέρες του, αλλά χωρίς να προκαλεί την ίδια εσωκομματική πόλωση».

«Ο Τσίπρας δεν είναι μόνο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αδιαφιλονίκητος σταρ του κόμματος που προέκυψε το 2012 από μία εκλογική συμμαχία. Ο 47χρονος εμφανίστηκε δύο φορές, σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, στην αρχή του συνεδρίου το βράδυ της Πέμπτης, καθώς και στο τέλος, το απόγευμα της Κυριακής. Κάθε ομιλία του διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, με τους 5.500 συνέδρους να την διακόπτουν κάθε τόσο με τις επευφημίες τους» σημειώνει η TAZ.

«O ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί μία δύσκολη τήρηση ισορροπιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από τη μία πλευρά είναι και θέλει να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στην οποία συνασπίζονται τα πολιτικά κόμματα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας» σημειώνει η ΤΑΖ προσθέτοντας ότι «το “παρών” στο συνέδριο έδωσε και ο Γερμανός επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Χάιντς Μπίερμπαουμ. Από την άλλη πλευρά ο Τσίπρας συμμετέχει, ως παρατηρητής, στις συναντήσεις των ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Αυτό οφείλεται και σε στρατηγικό υπολογισμό: σε περίπτωση επιστροφής στην εξουσία να μην βρεθεί και πάλι πολιτικά απομονωμένος στην Ευρώπη, όπως συνέβη την πρώτη φορά. Τα αισθήματα είναι αμοιβαία και αυτό αποδεικνύουν το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Ενρίκο Λέτα, επικεφαλής του ιταλικού Partito Democratico, αλλά κυρίως του Πορτογάλου πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, ο οποίος, ακολουθώντας τη γραμμή Τσίπρα, δήλωσε ότι “σήμερα είναι σημαντική η κοινή δράση όλων των προοδευτικών δυνάμεων”. Από την Ισπανία δεν μεταδόθηκαν μόνο τα μηνύματα των μικρότερων αριστερών κομμάτων Podemos και Izquierda Unida, χαιρετισμό απέστειλε και ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου