theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΜΕ ΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΧΩΡΙΤΑΚΙΑ & ΤΑ ΠΡΑΣΙΔΑΚΙΩΤΑΚΙΑ!!!

    Όλα τα είχαμε φέρει περίπου στην εντέλεια, για την παράσταση του Καραγκιόζη την Παρασκευή  το βραδάκι, προχτές. Πήραμε την άδεια από τον "Παπαφλέσσα", τον ιερέα του χωριού για το προαύλιο της εκκλησίας και συνάμα έγιναν  και  οι σχετικές ειδοποιήσεις στα παιδαρέλια, αφού επισκεφτήκαμε το  σχολείο με την συγκατάθεση της καλής μας δασκάλας, της κ. Μαρίας.
    Και περιμέναμε....
    Και να όμως γαμώτο που από το απόγιομα άρχισε να ψιχαλίζει. Φάνηκαν τα  κακά σημάδια και μαύρισε η ψυχή μας.  Ελπίζαμε ότι θα σταματήσει - άνοιξη είναι είπαμε -  αλλά αυτή δυνάμωσε, οπότε όλα ήταν στον αέρα και η παράσταση ματαιώθηκε. 



    Την άλλη μέρα έτσι για το γαμημένο καπρίτσιο, αποφασίσαμε να γίνει η παράσταση, βρέξει χιονίσει,  στην ωραία, λουλουδάτη αυλή της Λουκίας. Πρώτο μας μέλημα ήταν να το γνωστοποιήσουμε στα παιδιά, οπότε με τον φιλαράκο μου, τον Νικολάκη 
περάσαμε από όλα τα στέκια-παιδότοπους και ντελαλίσαμε με τη σχετική ντουντούκα (made in China παρακαλώ): 
"Απόψε θα παίξει Καραγκιόζης στην αυλή 
της Λουκίας. Όλα τζάμπα" 
   Έτσι όπως γινόταν τα αλλοτινά χρόνια με δυο παιδιά που έβαζαν οι  Καραγκιοζοπαίχτες και γυρνούσαν τις γειτονιές του χωριού και ξελαρυγκιάζονταν.
   Στη συνέχεια βαλθήκαμε να μοντάρουμε τα σχετικά στο χώρο ( μπερντέ, φωτισμό, καθίσματα, βιντεοσκόπηση κτ.λ.
Όλα περίπου στην εντέλεια. Η προσέλευση των παιδιών ήταν μεγάλη και αφού φιλέψαμε όλα τα παιδιά και αρκετές μανάδες,   άρχισε η παράσταση που εξελίχθηκε, με όλα τα προβλήματα, με αρκετή επιτυχία.
Προς το παρόν δημοσιεύουμε σχετικές φωτογραφίες με την περίσταση, τα δε  βιντεάκια, μια και απαιτείται επεξεργασία και χρόνος - μοντάζ ντε - σε νέα μας ανάρτηση.
   Τη δε Κυριακή το βράδυ, εψές η παράσταση έγινε στο Πρασιδάκι. Λίγοι μεν αλλά πολύ ζεστή ατμόσφαιρα, με πρώτο τον λεβεντόπαπα  Παπαγιώρη και την αρχόντισσα παπαδιά που που εκτός της ζεστής φιλοξενίας πρόσφερε ωραία καλούδια στα παιδιά και στους μεγάλους!!!
       Καταπληκτικά!!! {Προσεχώς η αναφορά}      
     Με την ευκαιρία αναφέρουμε ότι το Γιαννιτσοχώρι με  τα δυο διπλανά χωριά Άλιάς και  Πρασιδάκι αποτελούν από παλιά ένα γεωγραφικό, τριγωνικό πακέτο με κοινά ΄πολιτιστικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, λόγω της μεγάλης ανάμειξης και επαφής των κατοίκων (με γάμους & μετοικήσεις). Από τα τρία πιο παλιό είναι το Πρασιδάκι, που μνημονεύεται  σε μια χρυσόβουλο επιγραφή, διάταγμα  Βυζαντινού αυτοκράτορα, ως Πρατζυδάκι. Ο δε Αλιάς αποτελεί τη μητρόπολη του Γιαννιτσοχωρίου, που είναι πολύ νεότερο χωριό και πρωτοαναφέρεται στην απογραφή του 1940. Κάπως κοντινή συνάφεια έχουν και τα τρία απέναντι από τη Νέδα χωριά, Οι Καρυές (η θρυλική Κοπάνιτσα [1]),  η Φόνισσα και η Ελαία (Μπούζι).

[1] Ειδικά για την Κοπάνιτσα, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κατοίκων, θα γίνει ειδική αφιέρωση με την ευκαιρία του ερχομού του Θύμιου Χαραλαμπόπουλου, λαμπρού πνευματικού τέκνου της μεγάλης Ελληνικής παροικίας στη Μελβούρνη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου