theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΧΩΡΙΤΙΚΑ ΚΑΘΕΚΑΣΤΑ & ΠΑΡΑΚΑΘΕΚΑΣΤΑ, ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ

       Λαμβάνοντας υπόψη ότι στον άνθρωπο το μεν  Παρελθόν δεν μπορεί να αλλάξει, το δε Μέλλον  δεν μπορεί να προβλεφθεί για το παρόν σπουδαία και κρίσιμα όπλα στον άνθρωπο είναι η ΜΝΉΜΗ με την σωστή αξιοποίηση και η σωστή  διάγνωση της πραγματικότητας.

 Γι'  αυτά τα όπλα είναι και τα σημερινά γραφόμενα: 

 Α] Η ΛΕΥΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

Η  Λευκή Τρομοκρατία μετά τα Δεκεμβριανά στο χωριό μας , όπως και όλη τη χώρα, συνεχίσθηκε και τη επόμενη 15ετία και βάλε  με τα γνωστά αποτελέσματα. Τον κρατικό μηχανισμό πλαισίωσαν, εξ ολοκλήρου ανάλογα με τους τομείς, όλοι οι χθεσινοί συνεργάτες του κατακτητή, από τους αισχρούς Ταγματασφαλίτες, Κουκουλοφόρους, Μαυραγορίτες και παντός είδους συνεργάτες και στους τρεις τομείς της ελληνικής κατοχής, την πολιτική, στρατιωτική και οικονομική. Η εθνικοφροσύνη και ο αντικομουνισμός ήταν οι κύριες και κυρίαρχες πεποιθήσεις-σημαίες. Στα χωριά οι κύριοι φορείς εφαρμογής ήταν τα Τ.Ε.Α και οι Χωροφύλακες. Στο χωριό μας δε που είχε και Σταθμό Χωροφυλακής οι τρεις, Ενωμοτάρχης και δυο χωροφύλακες, ο περιβόητος Γιαννόπουλος με τον Σταύρο και τον Παύλο ξεχείλιζαν από εθνικοφροσύνη μέχρι...παραφροσύνης. Βεβαίως στα χωριά η Λευκή τρομοκρατία έπαιρνε διάφορες μορφές και η χειρότερη και πιο απαίσια ήταν απέναντι στα παιδιά. Μια τέτοια μας περιέγραψε ο  Φίλος μου Χρήστος Τριγύρης.

    Βρισκόμαστε ένα χρόνο αφού καταργήθηκε ο Σταθμός Χωροφυλακής και τα τρία φυντάνια είχαν μετατεθεί στη Ζούρτσα. Μια μέρα λοιπόν ένα τσούρμο παιδαρέλια είχαν εκδράμει στο διπλανό χωριό, το Θολό με τα ποδήλατα. Πέφτουν όμως στο μπλόκο του περιβόητου Γιαννόπουλου, που  με το πρόσχημα ότι δεν είχαν άδειες κυκλοφορίας για τα ποδήλατα [Ψάξε αβγό και κούρευτο] τα μπαγλάρωσε όλα τα παιδιά στο κέντρο  αναμονής του Σ.Σ Σταθμού. ένα-ένα τα μάγκωνε από τ' αυτί και τα ρωτούσε τίνος ήταν. Βεβαίως ήξερε τους πάντες και τα πάντα στο χωριό, ακόμα και με τι κουταλοπήρουνα έτρωγε κάθε οικογένεια. 
: Εσύ τίνους είσαι ρε;
: Του Αλέξη Καζάκου, λέει ο Μπάνης
Ο ενωματάρχης λέγει στον χωροφύλακα που στεκόταν  δίπλα με τη λουρίδα: άστον αυτόν να φύγει
:Εσύ ρε τίνους είσαι; Του Νικολάκη του Φάμελου ο ένας, του Γιώρη Βλάχου ό άλλος  και ούτω καθεξής  και τους άφηνε ελεύθερους.
:Του Βασίλη Τριγύρη λέει κι ο τελευταίος, ο Χρηστάκης. 
 :Αυτός είναι Δημοκράτης γρύλιζε ο Γιαννόπουλος, ρίχτου... 
Ο Μικρός έφαγε το ξύλο της αρκούδας  με τη λουρίδα του Σταύρου, επί μια ώρα και μετά το παιδί μοναχό το έκλεισαν σε μια αποθήκη με κάρβουνα του Σταθμού. Κι αυτό γιατί ο Πατέρας του ο Βασιλάκης ήταν δημοκρατικός, της Ένωσης Κέντρου, ενώ όλοι οι άλλοι ήταν εθνικόφρονες, υπεράνω κάθε υποψίας.

Β] ΛΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΑ 

Για την Λουκία, την πολυαγαπημένη μας θεία έχω γράψει και καταγράψει πολλά σε αυτή την ιστοσελίδα [κλικ ΕΔΩ, ΕΔΩ]
Σας παρουσιάζω το τελευταίο, που έχει  μεγάλη πλάκα, μια και η Λουκία [τελευταία των Μοϊκανών στη Γειτονιά] είναι πιστή σε όλα της παράδοσης και δη της εκκλησίας.


    Η Βούλα  είναι γυναίκα του μακαριστού Σωτηράκη Καρούμπαλη ή Ντάγκαλου με τη δική της ιστορία και δράση. Με τη Λουκία είναι πολύ φίλες, την οποία η Βούλα όλο και τη φιλεύει, κυρίως κάτι εξαίσια χόρτα που είναι η μεγάλη της ειδικότητα.

Γ] ΟΙ ΜΕΤΑΝΆΣΤΕΣ

    Και για τους μετανάστες [οικονομικοί όλοι] που έχουν κατακλύσει το χωριό έχω πολλές φορές ασχοληθεί και έχω τονίσει πολλά [ΚΛΙΚ εδώ, εδώ, εδώ....]. Πλέον όλοι εδώ παραδέχονται ότι ο κύριος παράγοντας της οικονομικής ανάπτυξης του χωριού είναι οι μετανάστες. Σε όλα τα μαγαζιά είναι οι πρώτοι πελάτες. Το δε σχολείο θα είχε κλείσει εάν δεν υπήρχαν οι μετανάστες. Δουλευταράδες όλοι έχουν προοδέψει σε όλους τους τομείς και βεβαίως τα πράγματα μετά από 40 περίπου χρόνια που που ήρθε το μεγάλο κύμα, έχουν αλλάξει. Τα παιδιά τους έχουν μεγαλώσει, πολλά αγόρια έχουν φύγει στην Ευρώπη, τα δε κοριτσούδια έχουν γίνει τσούπες, πανέμορφες και λυγερές
.
        Προχτές καθώς πήγαινα στη Θάλασσα , λίγο πιο πάνω στο δρόμο ήταν ο Μήτσος [άλλος ...ελληνοποιημένος]. Εκοβε δίπλα τα χορτάρια στις ελιές του Κανέλου. Σταματάω και αρχίσαμε να τα λέμε. Ξάφνου βγάζει το κινητό του και λέει: Έλα Μαρία να μου στείλεις ένα καφέ, εδώ κάτω στου Κανέλου. Εγώ έμεινα με το στόμα ανοιχτό. : Σοβαρά θα σου φέρει καφέ στο χωράφι; : Θα δεις σε 10 λεπτά θα είναι εδώ. Πράγματι σε λίγο στην επιστροφή είδα το μηχανάκι, ντελίβερι να έρχεται........ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου