theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

ΤΟΤΕ Ο ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ!!!

          Οι παλιότεροι αναγνώστες  μας θα θυμούνται ότι για πολλά χρόνια. τα πρώτα 6 περίπου από τα 14  της ζωής αυτού του ιστολογίου, κάθε ανάρτηση, ανά τριήμερο, κοσμούσε μια γελοιογραφία του αείμνηστου ΚΑΒΟΥΡΑ [1], τα καβουροζούμια όπως έλεγε με το καυστικό και σπιρτόζικο τρόπο του.

  Λέμε λοιπόν ότι από τις επόμενες αναρτήσεις θα πάρουν τη θέση τους οι χαρακτηριστικοί ποιητικοί λόγοι, μικροί και κάτασπροι σαν τα καλοκαιρινά κρινάκια,  της καλής μας φίλης Αναστασίας.]2
   Κοινό σημείο και των δυο, εκτός από την δική μου βαθιά εκτίμηση και αγάπη, είναι ότι και οι δύο είναι από την Μακεδονία μας, ο Κάβουρας [α...ρε Βαγγέλη έφυγες νωρίς] από τη Βέροια και η Αναστασία από τη Δράμα. 

[1] Αείμνηστος και μακαριστός είναι ο Βαγγέλης Αντωνόπουλος-Κάβουρας. όπως και η αδελφή του η αξέχαστη Καίτη [σύζυγος του φίλου Θανάση Μπάκα} που κι αυτή έφυγε πολύ νωρίς.  Μπορείτε να θαυμάσετε τα έξυπνα και σαρκαστικά του καβουροζούμια κάνοντας κλικΙ  ΕΔΩ & ΕΔΩ 
[2] Πολλά  από αυτά τα ποιητικά κρινάκια, Αναστασούλες, Ευθυμίω αδεία.., καλούμενες, έχουμε κατά καιρούς αναρτήσει κλικ ΕΔΩ  & ΕΔΩ & ΕΔΩ

"ΤΙΜΗΤΙΚΟΝ" ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΚΟΥΛΑ

Στο διάβα της ζωής μου, ένας από τους πιο αξιόλογους ανθρώπους που με τιμούν με τη φιλία τους είναι ο Μήτσος Κουκουλάς από το Πυργάκι Μεσσηνίας. Ακτιβιστής και χρόνια στην Αριστερά, αλλά και συγγραφέας με κοφτερή πένα. Επίσης  είναι και καλός αφηγητής, μέγας παραμυθάς με μνήμη ελεφαντίνας. Εκτός από κριτικά δοκίμια, που είναι μανούλα και διάφορα άρθρα έχει συγγράψει  και δημοσιεύσει   τις συλλογὲς διηγημάτων τὰ Φορ­τη­γὰ καὶ Ἄλ­λες Ἱ­στο­ρί­ες (ἐκδ. Ἀπόπειρα, 2011) καὶ Βαρκαρόλα στὴν κοί­τη τῆς πό­λης (ἐκδ. Εὔ­μα­ρος, 2016),  το χρο­νι­κὸ Οἱ Ἀριστεριστές (ἐκδ. Εὔ­μα­ρος, 2015). καθώς τελευταία το Μετά το Διάλειμμα και διαχειρίζεται τὸ ἱ­στο­λό­γιο navarino-s .
  Πολλάκις έχουμε κάνει αναρτήσεις για τον Μήτσο και το ζηλευτό του έργο, που κοσμούν αυτό το ιστολόγιο. Είναι απίθανες κλικ ΕΔΩ.
Σήμερα τον τιμούμε άλλη μια φορά, με ένα παλιό του σπιρτόζικο σημείωμα, ένα πεζό ποίημα, που  δείχνει τη μεγάλη του κριτική ικανότητα, για το το βιβλίο:

 Ουρανός απ’ άλλους τόπους" του Σωτήρη Δημητρίου


 Ο Σωτήρης Δημητρίου πράγματι χρειάστηκε πολύ χαρτί πολύ «ουρανό απ’ άλλους τόπους», όπως το λέει η Αλέξω η εκατόχρονη ηρωίδα τού βιβλίου, μήπως μπορέσει και χωρέσει την εσωτερικού μονολόγου αφήγησή της, την Αφολοή όπως τη λέει, για τα μύρια όσα βάσανα και ταλαιπώριες πέρασε στην άχαρη ζωή της μέσα στην πέτρα τής Μουργκάνας. Που το καλοκαίρι πύρωνε σαν τη θράκα και το χειμώνα με τους πάγους και τα χιόνια γλίστραγε του σκοτωμού. Δίπλα στη συνορογραμμή με τα κακοτράχαλα γιδόστρατα περάσματα από όπου μπαινόβγαιναν οι γυναίκες ζαλωμένες με διάφορες πραμάτειες, μέχρι και αλάτι μια φορά, για να αποφύγουν το «φόρο» όπως έλεγαν τον κανονικό δρόμο με το τελωνείο. Από ένα τέτοιο γιδόστρατο πέρασαν δίπλα και οι τελευταίοι αντάρτες μόνο που άφησαν πίσω τα πτώματα μιας ομάδας γυναικών που από φόβο είχανε πάει παρέα για ξύλα και αναμεσά τους η μάνα της Αλέξως που την πενθεί την μνημονεύει και καταριέται σε όλη την αφολοή της. Πτώματα δεν βρέθηκαν μετά και όταν κάποιοι σκαρφάλωσαν με τα χίλια ζόρια στο δύσβατο μέρος βρέθηκαν μπροστά σε σκόρπια κόκκαλα και πιασμένα απ’ τα πουρνάρια κουρέλια ρούχων. Τα ζούδια και τα όρνια είχανε κάνει τη δουλειά τους.
Μίλησα από την αρχή για το βαρύ θέμα του βιβλίου γιατί βιάζομαι να περάσω στα άλλα που είναι τόσο πολλά και επίσης καλογραμμένα με αποτέλεσμα ένα μήνα μετά την ανάγνωση να το κουβαλάω μέσα μου με μεγαλύτερη ενάργεια. Η φράση κλισέ «τοιχογραφία μιας εποχής» είναι πολύ φτωχή να αποδώσει το μεγαλείο του. Τέτοιο βιβλίο δεν ξαναγράφτηκε στην ελληνική γραμματεία. Και δεν είναι μόνο η γνωστή συγγραφική ικανότητα του Δημητρίου, γνωστή από τα προηγούμενα έργα του, εδώ έχουμε ολόκληρη τη ζωή μιας περιοχής και μιας εποχής να βγαίνει στο προσκήνιο με όλες της τις εκφάνσεις, ζωντανή και διαυγής, με έναν μοναδικό τρόπο που είναι σαν να γράφτηκε από τους ίδιους τους ανθρώπους της γιατί το έργο εξολοκλήρου είναι γραμμένο στο τοπικό ιδίωμα και μάλιστα με έναν τρόπο ασύλληπτο σαν μαγικό καθώς γίνεται κατανοητό από όλους και χωρίς γλωσσάρι μάλιστα. Έχουν γραφτεί σημαντικά έργα σε τοπικά ιδιώματα αλλά με μονοσήμαντη θεματολογία.
Εδώ ο συγγραφέας τα πιάνει όλα. Όλος ο κοχλασμός της ζωής περνάει από τις σελίδες του. Τι πανηγύρια, τι ξενιτειά, τι γάμοι και ‘πιστρόφια τι πανέμορφα κηπάκια σε δυο χούφτες χώμα, τι γνεσίματα σκουτιά και αργαλειοί, τι πολέμοι και αντάρτικα, τι φουρνίσματα πίτες και γλυκά τι το ένα τι το άλλο, γεγονότα και καταστάσεις που σε αρπάζουν από το λαιμό και δεν σε αφήνουν να χαλαρώσεις. Ένα βιβλίο ογκώδες, κάτι το πρωτοφανές για το συγγραφέα με τις εκδοθείσες μέχρι τώρα «φέτες» του, να μην μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου και να στενοχωριέσαι όταν τελειώνει. Τι να πω και για τα άπειρα τραγουδάκια που παρεμβάλλονται σε όλα τα γεγονότα, θλιβερά και χαρούμενα. Να δείτε που ο Πατάκης μπορεί και να βγάλει ξεχωριστή έκδοση μόνο με τα τραγούδια του βιβλίου.
Και για να μη σας κουράζω, πιστεύω πως το βιβλίο θα «γράψει» για τα λογοτεχνικά πράγματα της χώρας και θα μείνει ως σταθμός και σημείο αναφοράς των γραμμάτων μας, γιατί το αξίζει.
Εύχομαι ούριο άνεμο!

ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΑΛΛΑ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ, Ο ΞΆΔΕΛΦΟΣ
ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΥΡ-
ΓΚΑΝΑ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ. ΣΙΓΟΥΡΑ
ΘΑ ΤΟΝ ΦΩΤΙΣΕΙ ΜΠΑΣ ΚΑΙ..

Για τους μικρούς αλλά και ...μεγάλους φίλους


ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

 ΠΡΩΙΝΗ ΣΗΜΕΡΑ

Το λέγαμε και το φωνάζαμε ότι η Ζαχάρω δεν
έχει πολεοδομικό σχέδιο. τι σημαίνει αυτό,
Ποιος φταίει;

ΠΡΩΙΝΗ 11-9.24



Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

COMANDANTE THE // ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ.

 Στις 13 Μάη γράφαμε .....Τι να κάνουμε, κάθε καλοκαίρι προβαίνουμε σε μια μικρή καταπάτηση, ολίγων μέτρων στη μαγευτική παραλία του χωριού και το χειμώνα την αφήνουμε. Και πάλι από την αρχή. Όχι σαν του "μάγκες" τους Ζαχαραίους που καταπάτησαν την παραλία για εξοχικά μια και καλή και ζητάνε και τα ρέστα τους.
Α ρε Πανταζάρα ένα καλό έκανες, το περιβόητο γκρέμισμα, κι αυτό το άφησες ούτε και στη μέση..   
=============
   Μεγάλη ιστορία με το φετινό αυθαίρετο στην ωραία παραλία μας. Ένα καλούπι τσιμεντένιο πηγαδιού Πλέον τα λουλούδια (δακτυλίδια) και οι κάκτοι, που είχα φυτέψει από πέρυσι ρίζωσαν και μεγάλωσαν και το "πηγάδι" είναι ένα κλασικό ..μνημείο.
Από τις αρχές  του καλοκαιριού μου έδωσε ο φίλος ο Χρήστος στη Ζαχάρω, μπογιές  και το έβαψα.    
Αργότερα προέβην και στην θρυλική γραφή:
            "COMANDATE THE" αντί CHE
 Πολλοί το διάβασαν αλλά λίγοι το κατάλαβαν. 
Μερικοί δε μου  είπαν ότι δεν έπρεπε να το γράψω σε δημόσιο χώρο. Μάλιστα αυτό τους μάρανε...
Το πιο ωραίο που άκουσα και σπιρτόζικο ήταν από τον Κουμπαράκο: Αυτός που το έγραψε πρέπει να είναι ψευδός!!!
  
Ευτυχώς που μέχρι τώρα δεν το έχει πειράξει κανείς..... Θα του κόψω τα.......

 [Πέρυσι υπήρχε και το ξύλινο παγκάκι, που το είχα βάψει ωραία, πολύχρωμο, αλλά οι διάφοροι μαλάκες   ....νεοέλληνες το έσπασαν και το κατέστρεψαν εντελώς. κλικ ΕΔΩ


Ένα διδακτικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους.

    Ένα ποντικάκι κάποτε, παρατηρούσε από την τρυπούλα του τον αγρότη και τη γυναίκα του που ξεδίπλωναν ένα πακέτο. 
    Τι λιχουδιά άραγε έκρυβε εκείνο το πακέτο; Αναρωτήθηκε. 
  Όταν οι δύο αγρότες άνοιξαν το πακέτο, δεν φαντάζεστε πόσο μεγάλο ήταν το σοκ που έπαθε, όταν διαπίστωσε πως επρόκειτο για μια ποντικοπαγίδα!   
   Τρέχει γρήγορα λοιπόν στον αχυρώνα για να ανακοινώσει το φοβερό νέο!.
    Μια ποντικοπαγίδα μέσα στο σπίτι!
    Μια ποντικοπαγίδα μέσα στο σπίτι!
 Η κότα κακάρισε, έξυσε την πλάτη της και σηκώνοντας το λαιμό της είπε: 
" ποντικέ μου, καταλαβαίνω πως αυτό αποτελεί πρόβλημα για σένα, αλλά δεν βλέπω να έχει καμιά επίπτωση σε μένα! Δε με ενοχλεί καθόλου εμένα η ποντικοπαγίδα στο σπίτι!".
 Το ποντικάκι γύρισε τότε στο γουρούνι και τού φώναξε:
    "Έχει μια ποντικοπαγίδα στο σπίτι!

  Το γουρούνι έδειξε συμπόνια αλλά απάντησε:
"Λυπάμαι πολύ ποντικέ μου, αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο από το να προσευχηθώ. Να είσαι σίγουρος ότι θα το κάνω. Θα προσευχηθώ."
Τότε το ποντίκι στράφηκε προς το βόδι και τού φώναξε κρούοντας τον κώδωνα τού κινδύνου:
"Έχει μια ποντικοπαγίδα στο σπίτι! 
 Έχει μια ποντικοπαγίδα στο σπίτι!"
 Και το βόδι απάντησε:
"Κοιτάξτε, ποντικέ μου, πολύ λυπάμαι για τον κίνδυνο που διατρέχεις, αλλά εμένα η ποντικοπαγίδα το μόνο που μπορεί να μου κάνει, είναι ένα τσιμπηματάκι στο δέρμα μου! "
    Έτσι, ο ποντικούλης, έφυγε με κατεβασμένο το κεφάλι, περίλυπος και απογοητευμένος γιατί θα έπρεπε ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της ποντικοπαγίδας!
  Την επόμενη νύχτα, ένας παράξενος θόρυβος, κάτι σαν το θόρυβο που κάνει η ποντικοπαγίδα όταν κλείνει, ξύπνησε τη γυναίκα τού αγρότη που έτρεξε να δει τι συνέβη. Μέσα στη νύχτα όμως, δεν πρόσεξε πως στην παγίδα πιάστηκε από την ουρά ένα φίδι ....
Φοβισμένο το φίδι δάγκωσε τη γυναίκα. Ο άντρας της έτρεξε γρήγορα και την πήγε στο νοσοκομείο. Αλλοίμονο όμως, την έφερε στο σπίτι με πολύ υψηλό πυρετό. Ο γιατρός τον συμβούλεψε να της κάνει ζεστές σουπίτσες..
     Έτσι ο αγρότης *έσφαξε την κότα* για να κάνει μια καλή κοτόσουπα!
 Η γυναίκα όμως πήγαινε από το κακό στο χειρότερο και όλοι οι γείτονες ερχόταν στη φάρμα να βοηθήσουν. Ο καθένας με τη σειρά του καθόταν στο προσκεφάλι της γυναίκας από ένα 8ωρο.
    Για να τους ταΐσει όλους αυτούς ο αγρότης αναγκάστηκε να *σφάξει το γουρούνι*.
 Τελικά όμως η γυναίκα δε τη γλύτωσε! Πέθανε! Στη κηδεία της ήρθε πάρα πολύς κόσμος, γιατί ήταν καλή γυναίκα και την αγαπούσαν όλοι. Για να φιλοξενήσει όλον αυτόν τον κόσμο ο αγρότης αναγκάστηκε να *σφάξει το βόδι*.
   Ο κυρ Ποντικός μας, έβλεπε όλο αυτό το πήγαιν' έλα από την τρυπούλα του με πάρα πολύ μεγάλη θλίψη... 

    ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ: Χάσαμε την ανθρωπιά μας. και ενισχύσαμε τον ατομισμό μας..! Όταν κάποιος δίπλα μας κινδυνεύει, βρισκόμαστε όλοι σε κίνδυνο! Είμαστε όλοι συνεπιβάτες σ' αυτό το πλοίο που λέγεται ζωή! Ο καθένας μας αποτελεί τον κρίκο της ίδιας αλυσίδας! Είμαστε σαν τις ίνες ενός υφάσματος. Και αν ένα μέρος του υφάσματος χαλάσει, το ύφασμα είναι άχρηστο....
 Είναι αδύνατον να γελάμε, αν δεν γελάει ολόκληρη η γειτονιά.
 *Αγαπητοί φίλοι.*
 Πραγματικά η ιστοριούλα είναι πολύ διδακτική.
Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου τυχαίο το ότι όλοι οι μεγάλοι φιλόσοφοι
δίδαξαν την αλληλεγγύη όχι μονάχα ως μια μεγάλη αρετή,
αλλά και ως τέτοια αναγκαία.

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ!!!

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΆ
Ο θάνατος του Λαμπράκη τον Μάιο του 1963 , μας είχε συγκλονίσει ως οικογένεια. Αλλά επειδή όλα τα εσκίαζε η φοβέρα, πάντα ο πατέρας μας μπροστά μας μιλούσε όλο με υπονοούμενα χωρίς να αναφέρει ποτέ ονόματα για ευνόητους λόγους.
Ήταν καλοκαίρι του 1963. Ο γείτονας μας <Σκούριος>> προειδοποίησε τον πατέρα μου ότι <<το Σάββατο θα ερχόταν στην Καλίδονα η χήρα του Λαμπράκη, Ρούλα με αντιπροσωπεία του κόμματος, γιατί την Κυριακή στη Ζαχάρω θα βάπτιζαν κάποιο αγοράκι και θα του έδιναν το όνομα του Λαμπράκη δηλ. Λάμπρος..>>.Του πρότεινε λοιπόν να καθίσουν για φαγητό στο φτωχικό εξοχικό μας. Η Μάνα μου μαγείρεψε στη φωτιά, κάτω από την ακακία , κοτόπουλο λαδορίγανη και η Καλιρρόη , γυναίκα του Σκούριου ζύμωσε και φρέσκο ψωμί…
Πράγματι ήρθαν 4 νεαροί και η γυναίκα του Λαμπράκη η Ρούλα… Τους περιποίθηκαν οσο μπορούσαν καλύτερα.. μας ευχαρίστησαν, μας έδωσαν ένα βιβλίο δώρο που μιλούσε για τη ζωή του Λαμπράκη και ένα άλλο έντυπο… και έφυγαν για Ζαχάρω να βαπτίσουν το αγοράκι…
Η παιδική μου περιέργεια, με έκανε να ρωτήσω τον πατέρα μου ποιοι ήταν…μου είπε τα ονόματα, αλλά μου συμπλήρωσε δεν χρειάζεται εσύ να πεις πυθμένα ποιοι ήταν… Με κυρίευσε ο φόβος αμέσως… Μου έμεινε όμως στο μυαλουδάκι μου το όνομα <<Μίκης>… Διαβάζοντας το βιβλίο του Λαμπράκη μετά από λίγες μέρες έγραφε σε ένα σημείο..<< το φέρετρο του Λαμπράκη το έβαλαν σε ένα βαγόνι του τρένου και το συνόδεψε ο Λεωνίδας Κύρκος και ο Μίκης Θεοδωράκης..>> Μου έμεινε αυτό πολύ βαθιά χαραγμένο μέσα στο μυαλό μου.


Φυσικά όπως καταλαβαίνεται ο φάκελος του πατέρα μου, στην ασφάλεια, συμπληρώθηκε και με την παραπάνω φιλοξενία… όσο μεγάλωνα άκουγα για αγώνες και τραγούδια και συχνά το όνομα του Μίκη.. Αισθανόμουν πολύ υπερηφάνεια, που φιλοξενήθηκε στο φτωχικό μας εξοχικό το καλοκαίρι του 1963.
Πέρασαν πολλά χρόνια για να μου το επιβεβαιώσει ο πατέρας μου ότι αυτός ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο πολύ αδύνατος και ψιλός με τα σγουρά μαλλιά…. Σήμερα μετά από 58 χρόνια έχω το θάρρος και μοιράζουμε μαζί σας ένα βίωμα από τα πολλά που είχαν στιγματίσει την παιδική μας αλλά και νεανική μας ηλικία..

Τ0ΠΙΚΑ ΝΕΑ

 ΠΡΩΙΝΗ ΣΗΜΕΡΑ 




ΠΡΩΙΝΗ ΧΤΕΣ






ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΥΚΟΥΛΑ

      Ο Αλεξάντρ Πούσκιν (1799-1837) δεν … κοίταξε καθόλου τη δουλειά του! Αλλά ούτε και τη ζωή του που τη θυσίασε στα 38 του χρόνια, για την τιμή της πολυέξοδης και άστατης συζύγου του, μονομαχώντας με έναν πολύ έμπειρο περί τα όπλα αντίπαλο. Ευγενής στην καταγωγή και προικισμένος με μια σπάνια λογοτεχνική φλέβα εκτός από ένα μεγάλο για το σύντομο βίο του, έργο που άφησε, υπηρέτησε με πάθος τα απελευθερωτικά κινήματα των αρχών του 19ου αιώνα και ιδιαίτερα αυτό της Ελλάδας που το υποστήριξε με ζέση και χρήματα. Δεν δίστασε μάλιστα να καταχερίσει τους Φιλικούς για αναβλητικότητα και καθυστερήσεις ή να εκφράσει τη διαφωνία του για την επιλογή του Αλέξανδρου Υψηλάντη ως επικεφαλής των εξεγερμένων. Θεωρείται ως ο πατέρας των ρωσικών γραμμάτων για τον οποίο ο Μαξίμ Γκόρκι έλεγε: «για μας τους Ρώσους ο Πούσκιν είναι η αρχή κάθε αρχής» και εκτός των μεγάλων του έργων «Μπόρις Γκοντούνοφ» και «Ευγένιος Ονέγκιν» έγραψε και μερικά καταπληκτικά διηγήματα ένα εκ των οποίων σχετίζεται άμεσα με την ελληνική επανάσταση και το οποίο το πληκτρολόγησα Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021 για να σας το παραθέσω:

 Κιρτζαλή

      Ο Κιρτζαλή ήταν βούλγαρος στην καταγωγή. Κιρτζαλή στην τουρκική γλώσσα σημαίνει παλικάρι, γενναίος. Το πραγματικό του όνομα δεν το γνωρίζω.

     Ο Κιρτζαλή με τις ληστείες του τρομοκρατούσε όλη τη Μολδαβία. Για να δώσω μια ιδέα γι αυτόν, θα διηγηθώ ένα από τα κατορθώματά του. Κάποια νύχτα αυτός και ο αρναούτης (αρβανίτης παλικαράς) Μιχαηλάκη χτύπησαν μαζί ένα βουλγάρικο χωριό. Έβαλαν φωτιά από τη μια και την άλλη άκρη και άρχισαν να περνάνε από κονάκι σε κονάκι. Ο Κιρτζαλή έσφαζε και ο Μιχαηλάκη κουβαλούσε λάφυρα. Και οι δυο τους φώναζαν: «Κιρτζαλή! Κιρτζαλή!». Όλο το χωριό σκόρπισε στα κατσάβραχα.

     Τότε που ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κήρυξε την εξέγερση και άρχισε να μαζεύει στρατό, ο Κιρτζαλή του παρουσίασε πολλούς από τους παλιούς συντρόφους του. Δεν ήξεραν καλά-καλά τους σκοπούς της Φιλικής εταιρίας, μα ο πόλεμος τους φάνηκε σα μια ευκαιρία να πλουτίσουν εις βάρος των τούρκων, ίσως και των μολδαβών, -- κι αυτό τους φαινόταν σίγουρο.

     Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης είχε προσωπική παλικαριά, μα δεν είχε τ’ απαιτούμενα προσόντα για να παίξει το ρόλο που είχε αναλάβει με τόση φλόγα και τόση αποκοτιά. Δεν ήξερε να επιβάλει πειθαρχία στους άντρες που υποχρεώθηκε να διοικήσει. Δεν του είχαν ούτε σεβασμό ούτε εμπιστοσύνη. Ύστερα από την ήττα του Ιερού Λόχου στο Δραγατσάνι όπου χάθηκε το άνθος της ελληνικής νεολαίας ο Γιωργάκης Ολύμπιος τον συμβούλεψε ν’ αποσυρθεί και πήρε αυτός ο ίδιος τη θέση του. Ο Υψηλάντης έφυγε στ’ αυστριακά σύνορα και από κει αναθεμάτισε τους άντρες του χαρακτηρίζοντάς τους απείθαρχους δειλούς και φαύλους. Οι πιο πολλοί απ’ αυτούς τους δειλούς και τους φαύλους χάθηκαν πίσω από τα τείχη της μονής Σέκου ή στις όχθες του Προύθου σε μια άμυνα χωρίς ελπίδα ενάντια σε δεκαπλάσιο εχθρό.

     Ο Κιρτζαλή βρισκόταν στο σώμα του Γεώργιου Καντακουζηνού που γι αυτόν μπορούμε να επαναλάβουμε τα ίδια που είπαμε για τον Υψηλάντη. Την παραμονή της μάχης στο Σκουλένι ο Καντακουζηνός ζήτησε από τη ρωσική διοίκηση να μπει στην καραντίνα μας (ρωσική επικράτεια). Το σώμα έμεινε χωρίς αρχηγό μα ο Κιρτζαλή, ο Σοφιανός, ο Κοντογώνης κι άλλοι δεν είχαν καμιά ανάγκη από αρχηγό.

     Φαίνεται πως κανείς δεν έχει περιγράψει τη μάχη στο Σκουλένι σ’ όλη της τη συγκινητική πραγματικότητα. Φανταστείτε εφτακόσιους άντρες αρναούτηδες, αλβανούς, έλληνες, βούλγαρους και κάθε καρυδιάς καρύδι, χωρίς ιδέα από πολεμική τέχνη και σε υποχώρηση μπροστά σε δεκαπέντε χιλιάδες τούρκους καβαλάρηδες. Το σώμα αυτό συμπιέστηκε στην όχθη του Προύθου με δυο μικρά κανόνια που είχαν βρεθεί στο Ιάσιο, στην αυλή του Οσποδάρου (του Οθωμανού αξιωματούχου) και που με αυτά έριχναν στις ονομαστικές εορτές. Οι τούρκοι θα ήταν ευχαριστημένοι να ντουφεκάνε, μα δεν μπορούσαν χωρίς την άδεια της ρωσικής διοίκησης: οι σφαίρες σίγουρα θα έφταναν στη δική μας όχθη. Ο διοικητής της καραντίνας, σαράντα χρόνια στο στρατό, δεν έχει ποτέ του ακούσει σφαίρα να σφυρίζει, μα εδώ ο θεός του έδωσε την ευκαιρία ν’ ακούσει. Σφύριζαν κάμποσες κοντά στ’ αφτιά του. Το γεροντάκι θύμωσε και κατσάδιασε γι  αυτό τον ταγματάρχη Οχότσκη του πεζικού συντάγματος που βρισκόταν κοντά στην καραντίνα. Ο ταγματάρχης, μη ξέροντας τι να κάνει, έτρεξε στο ποτάμι όπου φοβέρισε με το δάχτυλο τους τούρκους καβαλάρηδες μιας ομάδας αναγνώρισης στην άλλη όχθη του ποταμού. Οι καβαλάρηδες τον είδαν, πισωγύρισαν με καλπασμό παρασύροντας ολόκληρο το τούρκικο απόσπασμα.

     Την άλλη μέρα ωστόσο οι τούρκοι χτύπησαν τους επαναστάτες. Δεν τολμούσαν να χρησιμοποιήσουν ούτε σφαίρες, ούτε οβίδες, και γι αυτό είχαν αποφασίσει, παρά τη συνήθειά τους, να δράσουν με τα γιαταγάνια τους. Η μάχη ήταν σκληρή, τα γιαταγάνια θέριζαν. Οι τούρκοι χρησιμοποιούσαν και λόγχες για πρώτη φορά, οι λόγχες αυτές ήταν ρωσικές γιατί στις τάξεις  των τούρκων πολεμούσαν και Νεκρασόφτσκι (μέλη θρησκευτικής οργάνωσης διωγμένοι από τον τσάρο). Οι επαναστάτες μπορούσαν με την άδεια του τσάρου μας να περάσουν τον Προύθο και να καταφύγουν στην καραντίνα μας. Άρχισαν να διαπεραιώνονται. Ο Κοντογόνης και ο Σοφιανός έμειναν τελευταίοι στην τούρκικη όχθη. Ο Κιρτζαλή λαβωμένος την παραμονή βρισκόταν κιόλας στη ρωσική καραντίνα. Ο Σοφιανός σκοτώθηκε. Ο Κοντογόνης, ένας πολύ παχύς άνθρωπος, λαβώθηκε με λόγχη στην κοιλιά. Με το ένα χέρι σήκωσε ψηλά το γιαταγάνι του με το άλλο έπιασε την εχθρική λόγχη, την έχωσε πιο βαθιά στην κοιλιά του και έτσι μπόρεσε με το γιαταγάνι του να φτάσει και να χτυπήσει το φονιά του, και σωριάστηκαν κάτω μαζί.

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

ΤΟ ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ Π.Δ, ΕΡΓΟ ΔΟΜΕΣΤΙΧΟΥ [τον θυμάστε;]

     
  Θα μου πείτε γιατί τώρα μετά από οχτώ ολόκληρα χρόνια. Τώρα που πλέον η ίδια η ζωή φανέρωσε την αλήθεια και ήδη έχουν δοθεί πραγματικές απαντήσεις. ΝΑΊ ΜΕΝ ΑΛΛΆ..
  Λοιπόν στο κείμενοΔεν βρίσκω λόγια να το χαρακτηρίσω, Μόνο με μια λέξη: ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟ!
Τι να πρωτοθαυμάσω  και πώς να  εξηγήσω;
 -Το απύθμενο θράσος και το επιτακτικό ύφος και τον τόνο εξαρχής, λες και απευθύνονται σε μια ισότιμη δημοτική υπηρεσία ή είναι κάποιο επιστημονικό Ίδρυμα ή  Επιμελητήριο.
- Το αμέτρητο, βαθύ σκότος και τη συνειδητή παραπληροφόρηση; 
     Κατά αρχάς είναι οφθαλμοφανές τοις πάσι όχι μόνο ποιος κρύβεται πίσω από αυτό αλλά και ποιος το συνέθεσε κιόλας και τίνος είναι ..επιταγή. Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια; Η γραφή και όλα τα επιχειρήματα,[ δόμηση 20 στρέμματα, νέα περιβαλλοντική μελέτη, συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο, πληρωμένες ΜΚΟ, ανύπαρκτη Ποσειδωνία  και ανύπαρκτα δάση κουκουναριάς κ.κ.κ] καταδίνουν τον συγγραφέα, τον περιβόητο Δομέστιχο της Ζαχάρως [1]. 
  Όλα αυτά τα ανωτέρω, τα επόμενα χρόνια του βλακώδους πολέμου  για την κατάργηση του Π.Δ. που επιδόθηκε με παθιασμένη εμμονή ο πρώην δήμαρχος έγιναν βασικά εργαλεία και ...όπλα του. [2]
Εξάλλου ποιος κύριος ή κυρία από τους αξιότιμους υπογράφοντες δύναται όχι μόνο να γράψει αλλά και και να εκφέρει κάτι τέτοιο; 
     Τελικά αποδεικνύεται περίτρανα:
  • Η μεγάλη οπισθοδρόμηση που προκάλεσαν οι Διόσκουροι, αφοί Αλεξανδρόπουλοι με την συνειδητή παραπληροφόρηση λόγω ευτελούς(;) ιδιοτέλειας....
  • Πόσο πειθήνια όργανα ήταν όλοι οι υπογράφοντες στους τοπικούς κοινοτάρχες, Τριγαζάδες. Κάτσε κάτω, σήκω πάνω, πάρε τον έναν και χτύπα τον άλλον. Το ίδιο και αυτοί ως κοινοτική αρχή στον εκάστοτε δήμαρχο. [3] 
    Βεβαίως ολόκληρο το κείμενο βρίθει απίθανων μαργαριταριών αλλά το τελευταίο είναι το άκρον άωτον της μεγαλομανίας και της μικρομέγαλης αντίληψης των Δομέστιχων. 
   Θαυμάστε το πάλι
[Άδεια παραμονής και επιβίωσης στο χώρο μας δεν ζητάμε από κανένα 
είτε λέγεται ΕΕ είτε λέγεται κυβέρνηση είτε λέγεται ΜΚΟ].
Συγνώμη σαν ....πορδή δεν φαντάζει;
       Πάντως να πούμε και ένα καλό λόγο. Διαβάζοντας τους υπογράφοντες και τι έκαστος αντιπροσωπεύει, έμεινα έκθαμβος και μπράβο μας που στο χωριό μας δραστηριοποιείται τόσο ικανός αριθμός φορέων και συλλόγων έστω και ως "σφραγίδες"


[1] Όπως πολλάκις έχω καταγγείλει ο Δομέστιχος είναι διπρόσωπος, δυαδικός, Ιανός δες ΕΔΩ 
[2] Η παραπληροφόρηση που ξεκίνησε από τον Δομέστιχο κλικ ΕΔΩ  έχει κάμει πολύ μεγάλη ζημιά στον τόπο.. Αποτέλεσμα τα δεινά και τις δυσκολίες τα ρίχνουν ΟΛΑ στο Π.Δ.. Πολύ φοβάμαι ότι και ο Μητρόπουλος...παίζει  με την κατάργηση. Πρόκειται να του ζητήσω μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης και.... βλέπουμε.... 
[3] και πάντα μετά από συμφεροντολογικές ιδιοτέλειες. Η συνέχεια και η μεταπήδηση στον Μητρόπουλο είναι ένα ακόμη δείγμα. Δοσοληψίες της μορφής δούναι και λαβείν. 

Η ΜΟΝΑΞΙΑ

Νοιώθω μόνη, νοιώθεις μόνος.. είμαστε μόνοι… 
                                                                                                        Αναστασία Κοσκερίδου

Μόνοι ανάμεσα σε εκατοντάδες μόνους. Βιαστικοί , ανάμεσα σε τόσους βιαστικούς, λυπημένους, σκεπτικούς..
Βιαστικά βλέμματα, σκοτεινά βλέμματα φυλακισμένα πίσω από τα γυαλιά μιας τάχα κανονικότητας..


Περπατάς στους δρόμους της πόλης… προσπερνώντας εκατοντάδες ανθρώπους, εκατοντάδες μόνους , εκατοντάδες μοναξιές.
Ο καθένας μπροστά σου, δίπλα σου, πίσω σου, εσύ.... γεμάτος από δακρυσμένες επιθυμίες , παραπονεμένα «θέλω», πνιγμένα «αγαπώ»...που απελπισμένα ζητάνε δικαίωση..
Περπατάς στους δρόμους της πόλεις….στις λεωφόρους ,στα στενά ,στα πάρκα..
Κάποτε όλα αυτά ήταν ναοί αγάπης…Πόσους αποχαιρετισμούς και πόσα σμιξίματα, πόσα χάδια και πόσα σ΄αγαπώ είχαν φιλοξενήσει..Πόσα φιλιά, πόσες αγάπες μεγάλες, πόσα χέρια μπλεγμένα σε σφικτές αγκαλιές!
Τώρα άνθρωποι σκυφτοί, σκυθρωποί…Που φοβούνται να αγαπήσουν, να μιλήσουν, να αγγίξουν… μήπως κοπούν...
Που φοβούνται μήπως σπάσουν τα μούτρα τους, μήπως απογοητευτούν, μήπως πληγωθούν...
Που ντρέπονται που τους αρέσει η πανσέληνος, η μυρωδιά των γιασεμιών , που ντρέπονται να πουν σ΄ αγαπώ, μου λείπεις, σε θέλω, σ΄ έχω ανάγκη..
Περπατάς, περπατώ…περπατάμε στους δρόμους της πόλης…αόρατοι μέσα στο πλήθος…
Κι ενώ όλοι θέλουμε αλήθεια και αγάπη, όλοι πεινάμε για αγγίγματα και βλέμματα , όλοι διψάμε για τρυφερότητα και λόγια γλυκά ..και το παίζουμε cool, άνετοι και ό,τι να’ ναι.
Κρίμα, τόσα στόματα χωρίς να πάρουν και να δώσουν φιλιά , τόσα χέρια αδειανά, τόση αγάπη αξόδευτη…!
Κι η ζωή να μας προσπερνά, βιαστικά κι αυτή και να χάνεται!
Νοιώθω μόνη, νοιώθεις μόνος.. είμαστε μόνοι…

ΟΙ ΑΠΙΘΑΝΕΣ ΔΥΣΕΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΧΩΡΙ!!!

 






ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

 ΠΡΩΙΝΗ ΣΗΜΕΡΑ

ΠΡΩΙΝΗ 5-9 




ΠΡΩΙΝΗ 4-9



Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

ΕΦΥΓΕ Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΖΗΤΩ Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ!!!

ΧΑΙΡΕΤΑΜΕ ΜΕ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

 ΔΕΝ ΗΤΑΝ

Το καλοκαίρι δεν ήταν απλώς

το καρπούζι το σταφύλι ο φλοίσβος

στην δωρεάν αμόλυντη ακρογιαλιά.
Δεν ήτανε η κάψα της επιθυμίας μόνο
που γύρευε στον ίσκιο
ενός ερωτικού ποιήματος ν' απλώσει
την πετσέτα της να ξαπλώσει.
Ήτανε πάνω απ' όλα οι δεκάδες φίλοι
που κείτονται τώρα μαραμένοι
κρίνοι λευκοί, άγρια ποδοπατημένοι
στην πλατιά αμμουδιά του καιρού
που και τούτη όλη λίγο λίγο
την παίρνει πάλι η θάλασσα πίσω.
(Χρήστος Ντάντος, "Μικρογραφίες ΙΙ", Ελίκρανον, Αθήνα 2024, σ. 36

Αναστασία Κοσκερίδου

Σεπτέμβρης!
Πετάμε μονές κάλτσες,παλιά ρούχα,τρύπια παπούτσια, σχέσεις που κούρασαν, νερόβραστους έρωτες, άγλυκες αγάπες,ανθρώπους που μας πλήγωσαν(ακόμα τους κρατάτε;) Καθαρίζουμε την σκόνη από ντουλάπια, από το βλέμμα μας, τα ρούχα μας ,από την ψυχή μας. Νηστεύουμε τη μιζέρια,την κακία και ετοιμαζόμαστε για την εποχή των παραμυθιών. Πρέπει να’σαι καθαρός για να σε επισκεφτούν τα παραμύθια που γλυκαίνουν την ζωή! Γλυκό Σεπτέμβρη!

ΤΟ ΑΡΤΥΜΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

     Τετάρτη ήταν, η τελευταία του Καλοκαιριού. Λίγο πριν ο Ήλιος αναχωρήσει για το άλλο ημισφαίριο,  ο ουρανός στη μεριά της δύσης είχε βαφτεί με  όλα τα χρώματα του έρωτα. Αλλά κι ο Αύγουστος σε τρεις ημέρες  θα παρέδιδε τα σκήπτρα της εξουσίας στον Σεπτέμβρη. 
31-8-24 [φωτο Ηλίας Ντούφας]

   Η παραλία σιγά σιγά αραιώνει. Τα περισσότερα αποδημητικά πουλιά-λουόμενοι, επιστρέφουν στις έδρες τους, έτσι λίγοι ήταν στις ξαπλώστρες και απολάμβαναν τη μαγεία της δύσης.
    Οι καντίνες για δυο μέρες είναι αμπαρωμένες, έτσι ως πρόστιμο λένε, διαφόρων παρανομιών. [1]  Οπότε εγώ μόνος καθόμουν  σε μια καρέκλα δική μου έχοντας μαζί μου όλα τα κομφόρ, καφέ, βιβλίο, HY και έπαιζα το μπαγλαμαδάκι μου.
    Ξάφνου εμφανίζονται από τη μεριά της Νέδας καμιά 30ριά, μπορεί και σαράντα παιδαρέλια, αγόρια και κορίτσια ζωντανά και χαρωπά να τα πιείς στο ποτήρι. Στέκονταν λίγο παράμερα και μερικοί  πλησίασαν κάπως διστακτικά. Εγώ σταμάτησα να παίζω και θαύμαζα την αρμονία της οργανωμένης παρέας και τη δύναμη της συλλογικότητας. Είχαν κάνει ελεύθερο κάμπινγκ στο δάσος του Μπουζιού και μετά το μπάνιο βόλταραν μέχρι εδώ, για την καντίνα, που όμως ήταν κλειστή.  ΄
   Σε λίγο έρχεται κοντά μου ένα αγόρι και με άπταιστα ελληνικά [2] μου λέει ευγενικά,  στον πληθυντικό παρακαλώ: "Συγνώμη επειδή μας αρέσει πολύ αυτή η μουσική, τα ρεμπέτικα, μπορείτε να παίξετε;" Σάστισα αρκετά και αισθάνθηκα λίγο αμήχανος και πήγα να τους πω, για τη σχετική μουσική σχέση και συνομιλία των  ρεμπέτικων με τα fado της Πορτογαλίας, τα tango της Αργεντινής και τα blues της Αμερικής, που είναι αυθεντικά είδη μουσικής με κοινή παράδοση. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση που τα ήξεραν όλα και με το παραπάνω. [4]
 Κάπως δίστασα, μια και θα ήταν πρώτη φορά, να παίξω μπροστά σε τόσους πολλούς, γνωρίζοντας το σχετικό μπλοκάρισμα που παθαίνεις. Άντε λέω ευκαιρία και έπαιξα μερικά εύκολα τραγουδάκια,  Πιτσιρίκι, Μαύρα μάτια, Φραγκοσυριανή. Τράβηξα μερικές φωτογραφίες και δυο τρία βίντεο αλλά εκεί που έπεσε και χορός αμέλησα, μια και χόρευα μαζί τους.  
      Τέλος πάντων ο τυπάκος με τα μουστάκια και τα μούσια [3] μου έδωσε το ιμέιλ του και τους έστειλα την σχετική ταινιούλα. 
     Πάντως πρώτη φορά και τελευταία πήρα τόσα παλαμάκια, αν και κάπως μπέρδεψα λίγο τις  νότες.


[1] Τι είδους πρόστιμο ήταν αυτό σε όλες τις καντίνες του δήμου και μάλιστα τώρα στο τέλος της σαιζόν, δεν κατάλαβα μια και οι παρανομίες και παραβιάσεις ως προς το Π.Δ. για τα χελωνάκια είναι τεράστιες.  
[2] Γερμανός ο πατέρας και Ελληνίδα η μάνα του...
[3] Να πω την αλήθεια αρκετά μπερδεύτηκα, τα γένια ήταν βαμμένα ή πραγματικά; Σε τέτοια ηλικία δεν συναντάται τέτοια ανάπτυξη..
[4] Ο Μάνος  Χατζιδάκις είχε πει "Το ρεμπέτικο υπήρχε μόνον έναν καιρό που λειτουργούσε παράνομα σε απρόσιτες και απομακρυσμένες κρυψώνες, κάπου στα πέριξ. Ακόμα υπήρχε και όταν άρχιζε να εκφράζει λειτουργικά, πάθη και βιώματα μεταπολεμικά μίας ανώνυμης, ζαλισμένης απ’ την καταστροφή, προδομένη μάζας, που ένιωθε την ανάγκη της ερωτικής επικοινωνίας και δεν μπορούσε, και την διάθεση να ξεφύγει από την πραγματικότητα της, και πάλι, δεν μπορούσε…”. 
     Με τον ίδιο τρόπο το fado της Πορτογαλίας, το tango της Αργεντινής και το blues της Αμερικής έχουν ρίζες στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές εμπειρίες των λαών τους και αναδείχθηκαν ως μέσο έκφρασης μέσα από την προσπάθεια των ανθρώπων να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής. Από την αναζήτηση της αγάπης και της απώλειας μέχρι την αντίσταση έναντι της κοινωνικής αδικίας και την έκφραση της πνευματικής αναζήτησης, αυτά τα είδη μουσικής μοιράζονται μια κοινή παράδοση, της αυθεντικότητας και της επανάστασης και εκφράζουν διαχρονικές αξίες που εμπνέουν και συγκινούν τους ακροατές τους σε όλο τον κόσμο.