theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Έκθεση απορριφθέντων από τη φοιτητική Biennale


Ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο
«1η Έκθεση Απορριφθέντων από τη φοιτητική Biennale" θα πραγματοποιηθεί στη γκαλερί ΣΥΝ, Τοσίτσα 17 στα Εξάρχεια, από 21 Ιανουαρίου μέχρι 18 Φεβρουαρίου του 2011. Η έκθεση θα σπάσει σε τρείς ομάδες και θα γίνουν ξεχωριστά εγκαίνια για την κάθε ομάδα: θα πραγματοποιηθεί στη γκαλερί ΣΥΝ, Τοσίτσα 17 στα Εξάρχεια, από 21 Ιανουαρίου μέχρι 18 Φεβρουαρίου του 2011. Η έκθεση θα σπάσει σε
1η ομάδα: 21 Ιανουαρίου με 28 Ιανουαρίου, και εγκαίνια Παρασκευή 21/1,  8.00 μ.μ.
2η ομάδα: 31 Ιανουαρίου με 7 Φεβρουαρίου, και εγκαίνια Δευτέρα  31/1,  8.00 μ.μ.
3η ομάδα: 11 Φεβρουαρίου με 18 Φεβρουαρίου, και εγκαίνια Παρασκευή  11/2, 8.00 μ.μ.

Αν υπάρχει ένα ζήτημα που αναδείχτηκε από την διαδικασία της υποβολής έργων για την συμμετοχή στη Φοιτητική Biennale, αυτό δεν είναι άλλο από την γενική διάθεση των φοιτητών των Σχολών Καλών Τεχνών να παρουσιάσουν το έργο τους στο ευρύτερο κοινό και, ταυτόχρονα,  την αδυναμία των προτεινόμενων διαδικασιών να εξασφαλίσουν μαζική συμμετοχή και ίσες ευκαιρίες για προβολή του καλλιτεχνικού έργου, πέρα και έξω από στενά ανταγωνιστικά πλαίσια.


Αν κάποιος παρακολουθεί τα δρώμενα στον χώρο των εικαστικών τεχνών  γενικότερα, και πιο συγκεκριμένα τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι καλλιτέχνες όσον αφορά τις δυνατότητες προβολής του έργου τους, μαζί με  πολλά άλλα προβλήματα, δεν μπορεί παρά να απορήσει με τους θεσμούς που προτείνονται από πλευράς των σχολών. Η ύπαρξη σύγχρονου καλλιτεχνικού έργου δεν αμφισβητείται.
Οι νέοι καλλιτέχνες κατά την διάρκεια των σπουδών τους έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν, να μελετήσουν και τελικά να δημιουργήσουν, αδέσμευτοι εν πολλοίς από τις επιταγές και δεσμεύσεις τις αγοράς, που θα συναντήσουν αργότερα στη πορεία τους. Επίσης έχουν διάθεση να επικοινωνήσουν το έργο τους με ένα ευρύ κοινό, όπως φάνηκε εξάλλου και από τις εκατοντάδες φοιτητών που έσπευσαν να υποβάλλουν έργο στον συγκεκριμένο «διαγωνισμό». Οι Σχολές από την πλευρά τους, όλο και λιγότερο, προτείνουν και οργανώνουν εκδηλώσεις και εκθέσεις που να ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες ανάγκες των νέων καλλιτεχνών. Αντί για εκθέσεις μαζικές που να επιτρέπουν και να προωθούν την συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων φοιτητών (όπως ήταν παλιότερα π.χ. οι εκθέσεις των ενδιαμέσων ετών), αυτό που προτείνεται είναι διαδικασίες διαγωνισμών που ούτε λίγο ούτε πολύ προσαρμόζουν από νωρίς τους νέους καλλιτέχνες σε λογικές ατομισμού και αγοραίου ανταγωνισμού.
Με αυτά τα δεδομένα, και μετά από την απόρριψη από  τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, μια ομάδα φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει μια ομαδική έκθεση με τον ευφάνταστο για κάποιους, γκρινιάρικο για άλλους, τίτλο: Έκθεση Απορριφθέντων από τη φοιτητική Biennale. Μόνος όρος και προϋπόθεση για την συμμετοχή είναι ο συμμετέχων να παρουσιάσει το έργο που απορρίφθηκε από τον διαγωνισμό. Μετά από ένα μικρό διάστημα που ανακοινώθηκε στη σχολή η συγκεκριμένη ιδέα και πρωτοβουλία (και εν μέσω κατάληψης), συγκεντρώθηκαν τελικά 40 φοιτητές (όσες θα είναι και οι συμμετοχές από την σχολή της Αθήνας στην επίσημη Biennale) πρόθυμοι να ρισκάρουν
την μελλοντική τους καριέρα ταυτιζόμενοι με τον όρο «απορριφθείς». Πέρα από το αστείο του πράγματος φυσικά η ιδέα της έκθεσης απορριφθέντων δεν είναι κάτι τόσο καινούριο. Από τις αρχές του μοντερνισμού πολλοί καλλιτέχνες και ομάδες όπως π.χ. οι ιμπρεσιονιστές και άλλοι πολλοί εξέθεταν στα περίφημα «σαλόνια των απορριφθέντων» όπου και παρουσιάζονταν έργα που απερρίφθησαν από τις Ακαδημίες του καιρού τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου