theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΚΑ


Η Μοίρα της Σύγχρονης Ελλάδας.

            Οι Νεοέλληνες δεν κατασκευάζουν τον κόσμο, ούτε κάν την ίδια τη χώρα τους. Δεν ξέρουν να  “φτιάχνουν”. Οι άνθρωποι της χώρας αυτής κοπιάζουν αλλά δεν παράγουν έργο.
            …Επιχειρούν να συλλάβουν μια πραγματικότητα ακολουθώντας ένα ακατάλληλο σχήμα …Σ’ αυτή την ακαταλληλότητα έρχονται να προστεθούν οι πολυάριθμες αυταπάτες της αυτοσυνείδησης του έθνους.
            …Η “μεγάλη ιδέα” δεν οδήγησε στη “μεγάλη Ελλάδα” επειδή δεν ήταν ούτε μεγάλη ούτε ιδέα.

Δημοκρατία

Στο όνομα της Δημοκρατίας βασιλεύουν οι ολιγαρχίες.
                                          Κ. Αξελός, Αυτή η διερώτηση

Παγκοσμιότητα

            Παγκόσμια ιστορία: παγκόσμιο δικαστήριο.
                        Κ. Αξελός.
Το μαντείο

            Το μαντείο δεν δίνει πια απαντήσεις…
                        Κ. Αξελός.
Ο Βούδας
«Κάποτε ο Βούδας, που στεκόταν ο ίδιος πέρα από το θεϊκό και το ανθρώπινο, έκανε μια ομιλία στους ανθρώπους που είχαν μαζευτεί γύρω του. Μια ομιλία και όχι διάλεξη, γιατί ευτυχώς εκείνη την εποχή δεν δίνονταν διαλέξεις. Αμα τελείωσε την ομιλία του, ένας ακροατής σηκώθηκε και του είπε: Μας μιλάς αφ' υψηλού, είσαι ένας ταχυδακτυλουργός των λόγων, είσαι αινιγματικός, σκοτεινός, τυχοδιώκτης και απατεώνας, όλα αυτά που μας λες είναι δυσνόητα, δεν είναι αληθινά, δεν δίνεις απάντηση σε τίποτε, μας κοροϊδεύεις. Και ο Βούδας του απάντησε ήρεμα: Ναι, έχεις κι εσύ δίκιο, παιδί μου, κι εσύ είσαι Βούδας. Και ο «πεφωτισμένος λυτρωτής» πρόσθεσε πιο χαμηλόφωνα και με ένα συγκρατημένο και σχεδόν αδιόρατο χαμόγελο: Και ο Βούδας είναι μάταιος, όπως και η ζωή και οι αλυσιδωτές αναγεννήσεις - μετενσαρκώσεις ή μετεμψυχώσεις της, που πέρα από κάθε επιθυμία μπορούν να βρουν το οριστικό τους τέλος».
Κ. Αξελός

Το κρασί
            Από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Το κυριότερο, δεν οργανώνονται συμπόσια με νερωμένο κρασί.
Καρλομάγνος
            Κατά τον 8ο αιώνα, ο Καρλομάγνος επινόησε ένα είδος θεολογικού εργαστηρίου, μια βιομηχανία κληρικών αφιερωμένων στην υγεία του. Σ` ένα μόνο μοναστήρι, απασχολούσε 300 μοναχούς και 100 υπαλλήλους που προσεύχονταν γι` αυτόν διαρκώς, σε τρεις βάρδιες, όλο το εικοσιτετράωρο. Παρ` όλ` αυτά πέθανε.
Mlodinow, L., Το παράθυρο του Ευκλείδη.

Λιθοβολισμός
            Κατά τον 14ο αιώνα, το πανεπιστήμιο της Λειψίας υιοθέτησε κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο απαγορευόταν ο λιθοβολισμός των καθηγητών.
Mlodinow, L., Το παράθυρο του Ευκλείδη.

Πατρίδα
            Πατρίδα είναι ο ζωτικός μας χώρος.
Π. Κονδύλης



Πείραμα
            Πείραμα: πείραγμα στη φύση.
Ν. Ταμπάκης.
Αντιγραφή Κώστας Ταβουλάρης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου