theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

ΚΑΣΤΟΡΙ [3 από 6] Πολιτισμός & Σύλλογοι (Μέρος Β΄)

      Αξιόλογη προσφορά στα ψυχαγωγικά, πολιτιστικά και εν γένει πνευματικά δρώμενα στο Καστόρι επιδεικνύουν και οι υπόλοιποι σύλλογοι.

   Α] "Σύλλογος  Φίλων Ταϋγέτου η ΛΟΥΣΙΝΑ"[1] 
Μια πρώτη γνωριμία μας   κάνει ο ταμίας του συλλόγου Μανώλης Μαρκοράκης


     Η  κύρια εκδήλωση του συλλόγου είναι η γιορτή της Μπουκουβάλας στον Άγιο Μάμα. Μια καταπληκτική αναφορά γίνεται στο βίντεο https://youtu.be/PQOjsHlUvnE που συμπεριλαμβάνεται στην πλούσια σελίδα του Πανάγου Γεώργαρη [ https://www.youtube.com/channel/UCjejWjLuvmoS_rL0W-hG33g/videos] Μπράβο Πανάγο!.[2]  Επίσης για την ίδια γιορτή της Μπουκουβάλας δες  στην τελευταία σελίδα του 7ου τεύχους του «ΠΟΛΥΔΕΥΚΗ»  polydeuces.gr/images/images/pdf/teyxos-7.pdf 
    Ο Σύλλογος κάθε χρόνο προβαίνει στη συντήρηση, καθαρισμό και σήμανση των μονοπατιών και γεφυριών, που υπάρχουν από την αρχαία εποχή, των πολυάριθμων Φαραγγιών, όπως των Μύλων, ποταμού Κάστορα,Μαρμαρογέφυρου  κλ.π.  Έτσι είναι έτοιμα για τους πολλούς δρόμους που γίνονται, όπως Καστόρειος Ορεινός Ημιμαραθώνιος, δρόμος των Αθανάτων αλλά και τις εξορμήσεις, διαβάσεις των επισκεπτών, διακεκριμένων και μη και συλλόγων. 
 Επίσης επιδιορθώνει και καλλωπίζει πολλές από τις διάσπαρτες παμπάλαιες κρήνες και εκκλησίες, όπως  στην πηγή της Βάγιας του Αγίου Μάμα, το εκκλησάκι  του Αγιάννη του Νηστευτή στην Ξεροβούνα.
  Διοργανώνει δε γιορτές στις διάσπαρτες εκκλησίες, όπως  στην Παναγία της Μπρουσάγκας 
   Συμμετέχει και συνδιοργανώνει πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως: αποκριάτικη Μουτζουροδευτέρα,  Καστανιώτικο Αντάμωμα, διάφορα γλέντια και αρκετά άλλα.
   Αξίσει να τονίσουμε τη ενεργή συμπαράσταση  σε αναγκεμένους συμπατριώτες λόγω ακραίων συνθηκών, πυρκαγιάς κλπ.


[Τα βίντεο για το καρναβάλι της Μουτζουροδευτέρα 2019 & 2005 είναι από τον Πανάγο]

Β]  υνηγητικός Σύλλογο Βορείου Λακεδαίμονος" [3]
      Κάθε χρόνο, το Μάρτιο, στην πλατεία του χωριού γίνεται μεγάλο γλέντι που συμμετέχει όλο το χωριό. Η γιορτή της τσίχλας. Προσφέρονται από τον σύλλογο  τσίχλες, σουβλάκια  μπριζολάκια, λουκάνικο  όλα στην σχάρα και κρασί άφθονο με μουσική και χορούς. [4]

      Αξίζουν δε πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους Καστορινούς συλλόγους για την σύμπνοια και συμπαράταξη με αποτέλεσμα να συνδιοργανώνονται πλήθος εκδηλώσεων και κοινών γλεντιών. Προέχει το  3ήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων, γλεντιών "Στου Χρόνου τα Γυρίσματαμε ομιλίες, παράσταση καραγκιόζη, επιτραπέζια παιχνίδια, πεζοπορία στον Ταΰγετο, παραδοσιακές αθλοπαιδιές στην πλατεία, με αγώνα δρόμου για όλες τις ηλικίες, τσουβαλοδρομίες, αυγουλοδρομίες, στεφάνι και τράβηγμα τριχιάς.Οι συνδιοργανωτές των πολιτιστικών εκδηλώσεων του τριημέρου είναι: το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης, η Τοπική Κοινότητα Καστορείου, η Αθλητική Ένωση Καστορείου-Πελλάνας, ο Σύλλογος Φίλων του Βουνού «ΛΟΥΣΙΝΑ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστορείου «ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ», ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καστορείου-Β. Λακεδαίμονος και οι μαθητές της B΄ και Γ΄ Λυκείου με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Καστορείου. [Για το φετινό τριήμερο υπάρχει επισταμένη αναφορά στην 4η σελίδα του 45ου τεύχους του "ΠΟΛΥΔΕΥΚΗ»  https://www.polydeuces.gr/images/images/pdf/teyxos-45.pdf ] 

[Το βίντεο για το "ΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΑ ΓΥΡΊΣΜΑΤΑ"είναι κι αυτό από τον Πανάγο]

    Πρέπει να αναφερθεί ότι τα τρία τελευταία χρόνια, την παραμονή του εορτασμού  της Γεννήσεως της Θεοτόκου, 7 Σεπτεμβρίου, μετά τον βραδινό εσπερινό γινόταν η  "Γιορτή της Δίπλας" με μεγάλη επιτυχία.   Το ωραίο  ήταν ότι δεν την διοργάνωνε κάποιος σύλλογος αλλά καμιά δεκαριά δημότες με όλες τις επιβαρύνσεις, κόστος, κόπος  δικές τους.  Πάνω από όλα το μεράκι τους και η αγάπη τους για το Καστόρι.
     Αρχοντιά μοναδική!
Δυστυχώς φέτος δεν πραγματοποιήθηκε αλλά μακάρι να συνεχισθεί. 
    
[1] Προς τιμή τους, αναφέρουμε το Δ.Σ του συλλόγου: Κων. Χ. Λαγανάς-πρόεδρος, Ιωάννης Κων. Ζούζουλας-αντιπρόεδρος, Παναγιώτης Σπ. Βασιλείου-γεν. γραμματέας, Εμμανουήλ Ματθ. Μαρκουράκης-ταμίας και Παναγιώτης Χρ. Βασιλείου, μέλος.
[2] Η σελίδα του Πανάγου είναι θησαυροφυλάκιο όχι μόνο για τον τόπο του αλλά και για τους...εραστές της χαμένης μας παράδοσης. Ανεκτίμητη αξία  έχει και το διαδικτυακό περιοδικό του Δημήτρη Πελεκάνου https://www.parathrhths.gr/ 
[3] Επειδή θεωρώ ότι το κυνήγι είναι οπωσούν εγκληματικό, εκ προμελέτης μάλιστα, κατά του περιβάλλοντος, της επιδερμίδας μας και όλως αντιοικολογικό,  δεν αναφέρω διόλου για αυτό το ...ευγενές άθλημα. Στην προκειμένη περίπτωση κάνω μια μικρή παρασπονδία προς χάρη του Καστοριού. Αυτό και φτάνει! 
[4] Πολλές ανάλογες γιορτές ελάμβαναν χώρα και στον τόπο μας, όπου στα αρχικά χρόνια είχαν μεγάλη απήχηση στον κόσμο. Όμως με την πάροδο του χρόνου εκφυλίστηκαν και σταμάτησαν. Ο λόγος ήταν ότι ο κόσμος πλήρωνε εισιτήριο αλλά και ότι έπαιρνε εδώδιμο.  Στα χωριά δε του δήμου μας, της Ζαχάρως, η κυρίαρχη εκδήλωση είναι τα πανηγύρια, κυρίως το καλοκαίρι με κλασσικό έδεσμα την γουρουνοπούλα και με κάτι μπουλούκια δήθεν για δημοτικά άσματα.  Ελλείπει όπως λέγαμε παντελώς η αντίληψη για το κοινό καλό, η προσφορά, η αλληλεγγύη.
        Μια και αυτή την εποχή είναι επίκαιρες  αυτές οι υψηλές, ευγενικές ανθρώπινες αξίες, πραγματικά  αναρωτιέμαι για την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας της βόρειας Λακεδαίμονος στην ...συγκατοίκηση  με αναγκεμένους ανθρώπους, μετανάστες/πρόσφυγες.
Θερμά μετά τιμής θα παρακαλούσα τον πρόεδρο της κοινότητας κ. Βασίλη Λαγανά, τους προέδρους των συλλόγων κ.κ Ευγενία Λάμπη,  Κων. Χ. Λαγανά  ή όποιο άλλο μέλος και μη  των Δ.Σ. να μας αποστείλει για το προκείμενο μια  όποια μικρή απάντηση. 
Εννοείται ότι ευπρόσδεκτοι μετά χαράς θα είναι και οι όποιες απαντήσεις από τους κ.κ. Δημ. Πελεκάνο και Πανάγο Γεώργαρη. 
Μακάρι!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου