theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

ΚΑΣΤΟΡΙ [1] : Μια πρωτόλεια καταγραφή του τριήμερου 28ης Οκτωβρίου




     Στο τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου ήμασταν φιλοξενούμενοι στους καλούς φίλους και συνάδελφους Στράτη & Ειρήνη [1] στο Καστόρι Λακωνίας και ήταν γεμάτο από καταπληκτικές εμπειρίες.  
 Το απόγευμα του Σαββάτου, μετά τα ζουμερά, ατόφια μπιφτέκια της κυρίας Αγγελικής, μάνας του Στράτη,  επισκεφτήκαμε το αγροτόσπιτο [1΄] που είχε η οικογένεια  στον κάμπο του χωριού προς τον παραπόταμο του Ευρώτα, τον Κάστορα. Παμπάλαιο βέβαια αλλά δίπατο πέτρινο με ξύλινο εξοπλισμό. Μια μικρή πανδαισία με τις τριάντα κότες και όλα τα σχετικά. 
       Το ίδιο απόγευμα είχαμε άλλη ωραία εμπειρία,  ανηφορίσαμε λίγο πάνω προς το βουνό, που εκεί παραδίπλα είναι το νεκροταφείο του χωριού, πάλι καροτσάδα στο αγροτικό [2]  όπου ο Στράτης με την τέμπλα έριχνε τα κάστανα από την καστανιά και εμείς τα μαζεύαμε.  
    
 Το βραδάκι στο χωριό έξω από τον Πολιτιστικό Σύλλογο είχαν στήσει τραπέζια με διάφορα αναψυκτικά, φρούτα κτ.λ όπου έκαναν μικρή στάση οι δρομείς του Δρόμου των  Αθανάτων [3]  μια και είχε οριστεί ο 1ος σταθμός ανεφοδιασμού για κάτι της στιγμής στα αρπαχτά.



  

Την άλλη μέρα, Κυριακή, πάλι στην καρότσα κάναμε μια αξέχαστη εκδρομή ψηλά στον Ταΰγετο, στη θρυλική Λουσίνα. Μαγεία! 





  Επιστρέψαμε αργά το απόγευμα όπου έλαβαν χώρα πολιτιστικά δρώμενα. Παρουσίαση βιβλίου, έκθεση τοπικών προϊόντων και κοινό τραπέζι με ντόπια φαγώσιμα και δη τα σουρτά μακαρόνια. 


    Όλες τις δραστηριότητες θα τις  παρουσιάσουμε προσεχώς με ειδικές αφιερώσεις, βιντεάκια και φωτογραφίες, καθότι ήταν πρωτόφαντες και μοναδικές!!!

Αποτέλεσμα εικόνας για καστόρι πεστροφες Την άλλη ημέρα αναχωρήσαμε με το πάσο μας αφού επισκεφτήκαμε στον δρόμο μας, λίγο έξω από το χωριό, τη G-Fish,  μονάδα παραγωγής πέστροφας και σολομού και προμηθευτήκαμε τα γνωστά σχετικά προϊόντα της. [για τη μονάδα [κλικ ΕΔΩ, ΕΔΩ]



[1] Το επίθετο του Στράτη είναι Γιαννίτσας, πολύ κοινό στη Ζούρτσα, από το οποίο και το όνομα Γιαννιτσοχώρι!
 [1΄] Στα αλλοτινά χρόνια, πολλοί Καστανιώτες (Καστοριανοί) είχαν ένα αγροτόσπιτο στον κάμπο και ένα σπίτι, μικρό σαλέ, στον Ταΰγετο. 
[2] Ο πατέρας του Στράτη είχε δυο κύρια χαρακτηριστικά. Ήταν πρώτος μάστορας ξυλουργός, πολύ δραστήριος και μπιτζάρης. Να τονίσω ότι ήταν ονομαστός στην περιοχή με την κυρά του την κυρία Αγγελική  για την φιλοξενία τους, πράγμα που το συνεχίζει ο Στράτης.
[3]  Τον οργανώνουν κάθε χρόνο οι τρεις Δήμοι, Τρίπολη, Σπάρτη και Καλαμάτα προς τιμή των Αθάνατων, Κολοκοτρώνη, Λεωνίδα, Παλαιολόγου και Παπαφλέσσα και από τα παλιά μονοπάτια, σημασμένα και καθαρισμένα μήκους 142 χιλιομέτρων.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου