theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΤΗΣ ΩΡΑΙΑΣ!!! ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ Ο ΛΟΓΟΣ




    Πολλά αφιερώματα έχουμε κάνει για την ωραία νύ(μ)φη του Κυπαρισσιακού κόλπου, την πανάρχαιη Κυπαρισσία, που φτάνει έως τα Ομηρικά χρόνια, ως μία από τις 7 πόλεις του βασιλείου του Νέστορα, οι Κυπαρισίεις.[κλικ ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ....]
 Στα νεότερα  χρόνια δύο ήταν τα πιο εμβληματικά στοιχεία-σύμβολα, ο χιλιοτραγουδισμένος πλάτανος της Αρκαδιάς και ο ποιητής των "Κατά Σαδδουκαίων" Μιχάλης Κατσαρός.
     Τα τελευταία δε  10 με 25 χρόνια, η παλιά πόλη έχει ανακαινισθεί  και μαζί με τα περήφανα πέτρινα σπίτια στην παλιά αγορά αλλά και στην κάτω  πόλη, τη νεότερη, εμφανίσθηκαν  πλήθος μαγαζιά εστίασης  και ψυχαγωγίας, όπως ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και μπαρ-καφέ. 
   Ένα τέτοιο, είναι το καφενείο "ΙΑΤΡΕΙΟ", δυο βήματα από την πλατεία, στην οδό Νοσοκομείου. Αποτελεί μια σκέτη πινελιά της αφεντικίνας και διαχειρίστριας Χαρούλας Χήναρη-Παπαγεωργίου, που θα το χαρείτε στο πρώτο βίντεο. Αξίζει όμως να το γνωρίσετε από κοντά!! 


    Η Χαρούλα κουβαλάει δύο ιστορικά ονόματα. Το μεν πρώτο από τον Θεμιστοκλή Χήναρη που ήταν ο μοναδικός γιατρός, και δη παθολόγος, στην Κυπαρισσία στα αλλοτινά χρόνια, εξού και το πρωτάκουστο όνομα του καφενείου "Ιατρείο"  το δε δεύτερο από τον Γιάννη Παπαγεωργίου που ήταν ο ιστορικός εκδότης του "Τριφυλιακού Βήματος" με έδρα την Αυλώνα ή Καραμούσταφα. Υπόψη το θρυλικό Καραμούσταφα ήταν η έδρα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου. 
    Μας τα λέει όλα η Χαρούλα με το ωραίο, μεγάλο της χαμόγελο....

1 σχόλιο:

  1. δεν ενδιαφερει κανεναν αν η Αυλωνα πριν 80 χρονια ηταν εδρα του ΕΑΜ. θοδωρη μην ξυνεις πληγες του εμφυλιου. Ο Παπαγεωργιου δεν ηταν κομμουνιστης, οπως αφηνεις να εννοηθει, ουτε ακροδεξιος, ηταν φιλελευθερος.
    για τον εμφυλιο εφταιγαν και τα δυο ακρα. πρεπει να ειμαστε αντικειμενικοι και να πολεμαμε καθε τι ακραιο, στο ξεκινημα του!

    αντωνης αντωνοπουλος κυπαρισσια

    ΑπάντησηΔιαγραφή