theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΩΣ


     Η Ζαχάρω έχει δυο χαρισματικές  ιδιαιτερότητες, η μία είναι το όνομά της που είναι ξεχωριστό, μοναδικό σε όλη  τη χώρα και η δεύτερη είναι η θέση της.
  Για την προέλευση του ονόματος, τον νουνό και τα βαφτίσια, έχουμε κάνει πλήθος αφιερώσεις 
  Η δε θέση της είναι πανοραμική στο κέντρο του Πυλιακού Πεδίου, από τον Λαπίθα έως τη Νέδα, που  ήταν η καρδιά του βασιλείου του Νέστορα και είναι κτισμένη επάνω σε πέντε λόφους [1] αντίκρυ στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.
  Πολλά είναι τα αξιόλογα αρχαία μνημεία της περιοχής, όπως το Αίπυ, το αρχαίο Λέπρεο, οι μυκηναϊκοί τάφοι στον Κακόβατο, ο ναός της Αθηνάς στο Πρασιδάκι, η αρχαία Φιγάλεια αλλά και τα φυσικά θέρετρα με πρώτο τον Καϊάφα, τη Νέδα και την απέραντη παραλιακή ζώνη με τα μοναδικά δασύλλια και τις αμμοθίνες, που ανήκει στη Natura 2000, ασχέτως αν μερικοί - μερικοί ...αντιδρούν.

   Κι όμως από παλιά η Ζαχάρω έτυχε κακής αντιμετώπισης από τους ίδιους τους κατοίκους της, χωρίς ακόμα πολεοδομικό σχέδιο και χωροταξικό σχεδιασμό, [κλικ ΕΔΩ] αν και πολλά τέκνα της είναι μηχανικοί [2] Κι όμως παρά αυτή την σοβαρή έλλειψη είναι μια ωραία πόλη. Ο δρόμος από τον κεντρικό πλάτανο μέχρι το Γυμνάσιο, με τα δένδρα ένθεν και ένθεν αποτελεί φυσικό κάλλος, το ίδιο και η είσοδος από τη μεριά του Πύργου αλλά και το τρίγωνο στο παλιό δημαρχείο. Πρωτεύουσα θέση η πλατεία της, είναι μία αλλά καλή, μόνο που συνέχεια την πληγώνουν...[κλικ ΕΔΩ]
    Συνάμα περιέχει και πολλά εμβληματικά σημεία, όπως είναι το καφενείο του Μουσαμά, η Κορδόρουγα, το καφενείο του Καρδαρά. Το τρίγωνο στο παλιό ΚΤΕΛ.
 Όμως το πιο εμβληματικό και ιστορικό σημείο είναι ο θρυλικός Πλάτανος στην κεντρική διασταύρωση και μετά ο πλάτανος στην Κορδόρουγα.[κλικ ΕΔΩ]
  Εδώ, ο πλάτανος είναι το πιο κεντρικό, επιφανές και πασίγνωστο σημείο της πόλης. Εδώ γίνονται οι περισσότερες αναφορές και ορίζονται τα περισσότερα ραντεβού και συναντήσεις! Είναι παραμελημένος αν και χρόνια αμέτρητα στέκεται άγρυπνος κι αμίλητος φύλακας!!! 
Κι όμως ο Δήμος αν δεν τα έχει παραμελήσει, δεν μεριμνά για την αξιοποίηση και προβολή τους. Χάθηκε ένας ωραίος φωτισμός, τέλος πάντων κάτι τέτοιο που θα τους απογειώσει; Θαύματα γίνονται με τα παιχνιδίσματα των χρωμάτων του φωτός κι αυτά με μικρό κόστος. 

 [1] Βεβαίως ο πρώτος είναι του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου στο τελευταίο στάδιο της τουρκοκρατίας και πριν κτισθεί η πόλη ήταν το σαράι του πασά. Ο δεύτερος δε λόφος είναι το νεκροταφείο και ο τρίτος ο Άγιο Λιας.
[2] Δυστυχώς στις αναγκαίες μεγάλες παρεμβάσεις που είναι για το γενικό καλό αντιδρούν ορισμένοι δήθεν θιγόμενοι και ο δήμος ούτε καν αρχίζει, μένουν στα λόγια και στα χαρτιά. Εκτός από το πολεοδομικό σχέδιο, απ' το οποίο συνεχώς προκύπτουν νέα προβλήματα, είναι η χάραξη πολλών κεντρικών  οδών, όπως ο δρόμος που έρχεται από το κέντρο Υγείας και μετά το δημοτικό σχολείο στενεύει επικίνδυνα και τώρα τελευταία η παρέμβαση στη νότια είσοδο, στην οποία αντέδρασαν ορισμένοι έμποροι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου