theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

GAFA












Manuel Castells

......Είναι αλήθεια ότι η εξουσία στις περισσότερες κοινωνίες αναδύεται από το κράτος. Το κράτος αποτελεί την έκφραση κοινωνικών συμφερόντων, τάξης, φυλής, πατριαρχικής κυριαρχίας κ.λπ. Ωστόσο, το κράτος συναρθρώνει αξίες και συμφέροντα που εξαρτώνται κατά πολύ από την κατασκευή νοήματος από τα ανθρώπινα υποκείμενα. Η κατασκευή νοήματος εξαρτάται από το περιβάλλον επικοινωνίας, όπου και παράγεται η σημασία....
...Κατά τη γνώμη μου, ωστόσο, παρότι στην εξουσία πάντα ενυπάρχει σιωπηρά η βία ή η απειλή βίας, η εξουσία σήμερα στις περισσότερες κοινωνίες ασκείται μέσα από την κατασκευή νοήματος στον ανθρώπινο νου, μέσα από διαδικασίες επικοινωνίας που εφαρμόζονται από παγκόσμια δίκτυα μαζικής επικοινωνίας ή μαζικής αυτο-επικοινωνίας.
..Ας ξεκινήσω από το τι ορίζω ως εξουσία. Αντιλαμβάνομαι την εξουσία, σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με την παράδοση του Πουλαντζά, ως τη δυνατότητα ενός κοινωνικά δρώντος να επηρεάσει ασύμμετρα –το τονίζω αυτό- τις αποφάσεις άλλων κοινωνικά δρώντων, με τρόπους που ευνοούν τις επιθυμίες, τα συμφέροντα, τις αξίες των υποκειμένων που κατέχουν την εξουσία.
https://www.epohi.gr/article/
37719/h-parakatathhkh-toy-nikoy-poylantza-sth-nea-istorikh-synthhkh


Σήμερα, όλοι δεχόμαστε και αντιλαμβανόμαστε ότι   ένας μεγάλος κίνδυνος για τη δημοκρατία, την ελευθερία μας ακόμα και την προσωπική μας ζωή προέρχεται από την τεχνολογία και την τεράστια  δυνατότητά της για κακή χρήση των προσωπικών μας δεδομένων, ψευδείς και κατευθυνόμενες ειδήσεις,   πολέμους λάσπης, χυδαίες επιθέσεις και προκατασκευασμένα υμνολόγια. Ο κίνδυνος αυτός πολλαπλασιάζεται όταν  η τεχνολογία χρησιμοποιείται από ανθρώπους  χωρίς αρχές που αντί να σέβονται και να υπερασπίζονται τη δημοκρατία  καταφεύγουν σε τέτοια δόλια και χυδαία μέσα. Η ευθύνη όλων μας είναι μεγάλη.                                            
 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου