ΕΠΟΧΗ
Μετά το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο (γνωστό και ως περιβαλλοντοκτόνο) και την απόσυρση των δασικών χαρτών, η κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί δυσμενώς για την προστασία της βιοποικιλότητας, με το άρθρο 219. Το επίμαχο άρθρο περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ρυθμιστικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις και προβλέπει τον καθορισμό υποπεριοχής προστασίας σε μια ευρύτερη περιοχή προστασίας, στην οποία θα χωροθετούνται «ήπια αναπτυξιακά έργα δημοσίου συμφέροντος». Οι υποπεριοχές θα καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα και αφού ο επενδυτής καταθέσει ΕΠΜ, ΣΜΠΕ και γνωμοδότηση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ.
Το σχέδιο νόμου έρχεται σε μια χρονική στιγμή που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες (ΕΠΜ) για τις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000. Και προβλέπει ότι οι ΕΠΜ του υπουργείου θα λαμβάνουν υπόψη τις ΕΠΜ των επενδυτών, εφόσον αυτές κατατεθούν πρώτες. Οι ΕΠΜ αξιώνονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ορίζουν πως θα διατηρηθούν τα είδη και οι οικότοποι μιας περιοχής και ποιες δραστηριότητες είναι συμβατές με το στόχο αυτό. Με το άρθρο 219 οι αρμοδιότητες αυτές για ένα κομμάτι μιας προστατευόμενης περιοχής περνούν σε ιδιώτες.
Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η διαδικασία που εισάγει το άρθρο είναι αντίθετη με την ενωσιακή και την εγχώρια νομοθεσία. Ακόμα, αγνοεί την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο καταδίκασε το 2020 τη χώρα μας και τη διέταξε να θεσμοθετήσει άμεσα τα μέτρα διατήρησης των περιοχών του δικτύου Natura, με κριτήριο τις απαιτήσεις των ειδών και των οικοτόπων και με συστηματικό τρόπο. Ωστόσο, τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί το σχέδιο νόμου είναι ασαφής. Ποιες επενδύσεις είναι ήπιες και για ποιους λόγους εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον δεν προσδιορίζεται. Πράγμα το οποίο θα δυσκολέψει την αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων. Η ασάφεια και η σύγκρουση του άρθρου με άλλες νομοθετικές διατάξεις στοιχειοθετούν ότι πρόκειται για μια περίπτωση κακής νομοθέτησης, που ούτε προστατεύει τις περιοχές Natura ούτε δημιουργεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για τους επενδυτές.
Καμπάνια ανατροπής
Με πρωτοβουλία της WWF τριάντα περιβαλλοντικές οργανώσεις ένωσαν τις δυνάμεις τους και επιζητούν την απόσυρση του άρθρου. «Το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό. Είναι υψηλό γιατί πάμε να αλλάξουμε με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο το νομικό πλαίσιο για τις προστατευόμενες περιοχές. Το διακύβευμα είναι, επίσης, υψηλό γιατί είμαστε στη φάση να καταρτίσουμε τις ΕΠΜ, τους κανόνες και τα σχέδια διαχείρισης για αυτές τις περιοχές. Το έργο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη. Αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε ένα ad hoc καθεστώς για τα επενδυτικά έργα που μας ενδιαφέρουν. Ή θα φτιάξουμε κανόνες, σύμφωνα με τη νομοθεσία και την επιστήμη για όλους σε όλες τις περιοχές ή αλλιώς δεν είμαστε σύννομοι» εξηγεί ο Γιώργος Μελισσουργος από την WWF στην «Εποχή». Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έστειλαν επιστολή στους βουλευτές και στον πρωθυπουργό, με την οποία ζητούν να αποσυρθεί το άρθρο. Μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα συγκεντρώθηκαν 39.465 υπογραφές. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις συντάσσεται και η Επιτροπή Φύση 2000, που αποτελεί το κεντρικό επιστημονικό γνωμοδοτικό όργανο του κράτους για τα θέματα βιοποικιλότητας.
Οι αστοχίες που παρουσιάζει δεν έμειναν ασχολίαστες και στη βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜΕΡΑ 25 ζήτησαν να αποσυρθεί το άρθρο και έστρεψαν την προσοχή στις αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Ο Σ. Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ναρκοθετεί το πεδίο για τις περιβαλλοντικές μελέτες. «Και εκείνο που είναι πιο βασικό είναι ότι ο κύριος Γεωργιάδης και η κυβέρνηση επιδιώκουν να μην τελειώσουν ποτέ οι περιβαλλοντικές μελέτες και να γεμίσουν νάρκες την περιοχή των Natura για να μην είναι τίποτα σωστά οργανωμένο να μην έχουμε πλαίσιο, αλλά να ισχύει το μπάτε σκύλοι αλέστε». Αντιευρωπαϊκή χαρακτήρισε τη διάταξη ο Κρίτων Αρσένης: «Είστε μια βαθιά αντιευρωπαϊκή κυβέρνηση. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα σε αυτό το νομοσχέδιο. Ακτινογραφία σας είναι το άρθρο 219». «Όταν σε βρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κάτι καλό κάνεις» σημείωσε κυνικά για την κριτική που δέχεται για το επίμαχο άρθρο ο Άδωνις Γεωργιάδης.[1]
]1] Σας θυμίζει τίποτα; Μα ο Αλεξανδροπουλέας τι ρεκάζει για τις ΜΚΟ;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου