theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Λακης Σοφιανός: Ένας εξτρέμ σε θέση σέντερ-φορ

       Γιώργος Ζεβελάκης
    Στα μέσα της δεκαετίας του ’50 άρχισε να ανατέλλει το άστρο του ιδιόρρυθμου, παράξενου, σχεδόν περιθωριακού ποδοσφαιριστή, του Λάκη Σοφιανού. Ήμουν μαθητής στις τελευταίες τάξεις του γυμνασίου, φανατικός φίλαθλος και, μαζί με το ποδοσφαιρόφιλο Ηράκλειο,
μαθαίναμε για τους άθλους, εντός και εκτός γηπέδου, ενός κυνηγού με χαρακτηριστική άνεση στο σκοράρισμα. Οι πληροφορίες τότε προέρχονταν από δύο πηγές: την επίσημη, με τις αθλητικές εφημερίδες και τις μεταδόσεις των κυριακάτικων ματς, απ’ όπου γίνονταν γνωστά τα αποτελέσματα των αγώνων, οι κυριότερες φάσεις και οι διακριθέντες παίκτες. Η άλλη ήταν η υπόγεια πληροφόρηση, που γινόταν προφορικά και έφτανε, από στόμα σε στόμα, στα στέκια των φιλάθλων και στις εξέδρες των γηπέδων. Στις λίστες των σκόρερ το όνομα του Σοφιανού σπάνια απουσίαζε, αλλά την προσοχή των φιλάθλων τραβούσαν περισσότερο οι φημισμένοι γκολτζήδες: ο Υφαντής, ο Νεστορίδης, ο Δαρίβας. Εκείνα που ερέθιζαν τη φαντασία μας ήταν οι φήμες που έφταναν στ’ αφτιά μας για τον Λάκη και τάραζαν την ήσυχη και κοινότοπη μαθητική μας ζωή. Φήμες που δεν έβλεπαν ποτέ το φως της δημοσιότητας.
    Μέσα στο γήπεδο οι κινήσεις του γίνονταν σε έκταση πολύ λίγων τετραγωνικών μέτρων. Φαινόταν να ακολουθεί αυτό που είκοσι χρόνια μετά θα πει για τον εαυτό του, ένας βιρτουόζος τριπλέρ ο Βασίλης Χατζηπαναγής και μας το θύμισε ο ποδοσφαιρόφιλος συγγραφέας Κωστής Παπαγιώργης: «Εγώ δεν τρέχω, μόνο κοιτάζω το γήπεδο… Οι χαζοί τρέχουν..». Εκεί έξω από την μικρή περιοχή στηνόταν, με σκοπό να παραπλανήσει και να αιφνιδιάσει τους αμυντικούς για να καταφέρει να εκπορθήσει τα αντίπαλα δίκτυα. Πολλές φορές χρησιμοποιούσε ανορθόδοξα και αντικανονικά μέσα, που δεν γίνονταν αντιληπτά από διαιτητές. Μιλούσαν οι φήμες για χώμα στα μάτια, για φτύσιμο και για ψυχολογική βία με λόγια, όλα με πειρακτική διάθεση και πολύ χιούμορ. Για τα σωματικά του προσόντα κυκλοφορούσαν πολλά. Έλεγαν, αίφνης, πως τα πόδια του δεν ήταν ίσα, κι αυτό το διόρθωνε βάζοντας στο ένα του παπούτσι ψηλότερο τακούνι. Είχε την ίδια ατέλεια με τον ακροβάτη στο ομότιτλο πεζογράφημα του Ζενέ. Στον αγώνα δεν τον έβλεπε κανείς να τρέχει περισσότερο από δύο-τρία, το πολύ δέκα μέτρα. Είχε όμως πολύ γρήγορο ξεκίνημα κι αυτά τα λίγα μέτρα τα κάλυπτε με ταχύτητα σπρίντερ. Η εξυπνάδα του ήταν σωματικής τάξεως, όπως των μεγάλων ποδοσφαιριστών. Δρούσε ακαριαία και, όταν ερχόταν σε επαφή με τη μπάλα, είχε την άνεση και τη γοητεία ακροβάτη στην πίστα,. Ήταν τόσο εύστοχος στο σουτ, που κάποιοι έλεγαν πως όταν ο Σοφιανός πιάνει σουτ, οι άλλοι πάνε για τη σέντρα. Η τοποθέτησή του μέσα στο γήπεδο, η στάση του απέναντι στους διαιτητές και η συμπεριφορά του προς τους συμπαίκτες του εξυπηρετούσαν το ρόλο του ως «εκτελεστή». Έδειχνε να είναι κάθε στιγμή έτοιμος και ικανός να αξιοποιήσει την παραμικρή ευκαιρία για γκολ, απ’ όπου κι αν ερχόταν. Δεν ξέρεις ποτέ από πού θα έρθει η ευκαιρία είχε πει ο Αλμπέρ Καμύ, τερματοφύλακας κάποτε σε ομάδα του Αλγερίου.Ο Σοφιανός έξω από το γήπεδο ήταν μια άλλη σκοτεινή ιστορία. Η ανάμειξή  του σε παρανομίες, έλεγαν, ξεκινούσε από τα δύσκολα χρόνια της κατοχικής πείνας: σαλταδόρος πάνω στα καμιόνια των κατακτητών για να φέρει ένα καρβέλι ψωμί στη φτωχογειτονιά της Γούβας. Οι παραβατικές  του πράξεις, μετά τον πόλεμο, τον καταδίκασαν  να περάσει ένα μέρος της εφηβικής του ζωής στα αναμορφωτήρια. Εκεί, έλεγαν, έμαθε και την τέχνη του πορτοφολά, που δεν την ξεχνούσε ούτε όταν έμπαινε στα αποδυτήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου