theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

ΜΠΟΛΙΑΣΜΑΤΑ Ή ΚΕΝΤΡΏΜΑΤΑ

     Σε όλη τη φύση, τον Κόσμο, με τα καθαρόαιμα είδη, φυτά, ζώα, άλλα αντικείμενα και φαινόμενα ακόμη,  συνυπάρχουνε και τα μπερδέματα, οι γάμοι, τα ημίαιμα, τα κράματα ... Συνεχώς συμβαίνει οι παρά φύσιν σχέσεις, τα μπάσταρδα,  μπολιάσματα. 
  Κανονικά ένα είδος με ένα άλλο δεν πολλαπλασιάζεται, αλλά αρκετά συχνά παρατηρούμε έναν μπασταρδισμό. Αυτός είναι πιο εμφανής στα φυτά αλλά και στα ζώα, ειδικά τώρα που η τεχνολογία κάνει θαύματα. Οι μεταλλάξεις πλέον είναι καθημερινά φαινόμενα. Πάντως στην πράξη ο άνθρωπος εφαρμόζει το μπόλιασμα στα δένδρα και φυτά από τα πανάρχαια χρόνια.      Μπόλιασμα  που όπως αναφέρει το λεξικό 
 συνδυάζει ετερόκλητα στοιχεία, για να ενισχύσω ή βελτιώσω κάτι.
   Τις προάλλες μιλούσα για αυτό το θέμα με τον φίλο μου Δημητράκη Κουκουλά και την κυρά του την Τάνια. Στον Δημητράκη  έχουμε πολλάκις αναφερθεί και νομίζω περισσότερα στοιχεία είναι περιττά.
 

    Οπότε μου λέει ο Δημητράκης: "Άνοιξε μια τρύπα σε μια κλάρα ενός δένδρου διαμπερή και πέρασε μέσα μια κληματόβεργα. Την αφήνουμε καμιά εικοσαριά μέρες, και η βέργα τρέφεται και από το δένδρο και από το κλήμα και την κόβουμε από την πλευρά  του κλήματος, οπότε έχουμε δένδρο με...σταφύλια! Η δε Τάνια μου  ανάφερε τη δυνατότητα του μπολιάσματος λουλούδια σε δένδρα με το αποτέλεσμα να είναι καταπληκτικό!!


     Ήδη εφάρμοσα το μπόλιασμα με τα λουλούδια και περιμένω το αποτέλεσμα...
    Χτες δε κάτω στην παραλία στο αυθαίρετο μπόλιασα δάφνη με φοινικιά. Σε θετική εξέλιξη θα το κάνω δαφνοανθοκήπιο. Θα έχει μεγάλη πλάκα.... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου