theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒEIΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

  Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΛΙΟΤΡΙΒΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ
Αποτέλεσμα εικόνας για παλια ελαιοτριβεια φωτογραφιες
          Εφέτος είναι η πρώτη φορά που ασχολήθηκα λίγο πολύ με τα ελαιοτριβεία τα πολυθρύλητα λιοτρίβια. Το κύριο που απεκόμισα είναι το μεγάλο εύρος του δικαιώματός των κρατήσεων στα διάφορα λιοτρίβια, Κυμάνθηκε από 9% (7+ 2 μεταφορά) έως και 12 % μαζί με την μεταφορά, πράγμα που είναι μια σοβαρή επιβάρυνση του παραγωγού. Ετυχε και πήγαμε ελιές και σε ελαιοτριβεία της Μεσσηνίας και στης Ηλείας μια και το χωρό είναι στα σύνορα των δυο Περιφερειών, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου.  


Αποτέλεσμα εικόνας για ελαιοτριβεία
Τώρα σχετικά με το καθεστώς στα ελαιοτριβεία άλλα ισχύουν πέρα από τη Νέδα στη Μεσσηνία και άλλα στην Ηλεία.
Από εκεί ισχύει το τριφασικό σύστημα και από εδώ το διφασικό. Δηλαδή στη Μεσσηνία από την σύνθλιψη των ελιών βγαίνει το λάδι, ο πυρήνας ή λιοκόκι  (στερεά μορφή) και το λιόζουμο (κατσίγαρος) σε υγρή μορφή, ενώ στην Ηλεία τα ελαιοτριβεία είναι διφασικά, δηλαδή βγαίνει το λάδι και το λιόζουμο που είναι μαζί με τον πυρήνα. Η τιμή του στερεού πυρήνα είναι περίπου  τριπλάσια μέχρι τετραπλάσια από τον πυρήνα σε υγρή μορφή (ανακατωμένος με το λιόζουμο) 35 ευρώ με 8. οπότε τα ελαιοτριβεία της Μεσσηνίας λόγω μεγαλύτερου κέρδους από τον στερεό πυρήνα έχουν μεγαλύτερο κέρδος από αυτά της Ηλείας και έτσι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μικρότερες κρατήσεις στο λάδι. Θα μου πείτε έτσι ότι είναι καλύτερο το τριφασικό σύστημα αλλά με ένα μεγάλο μειονέκτημα. Στη Μεσσηνία Το υγρό λιόζουμο επιτρέπεται και πέφτει στα ποτάμια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον στο οικοσύστημα των θαλασσών και των ποταμιών. 

Αποτέλεσμα εικόνας για ελαιοτριβεία
Επομένως από την μια μεριά έχουν μικρότερα δικαιώματα κράτησης λαδιού (75 συν 2% μεταφορά) αλλά επιβαρύνουν το περιβάλλον (1). Ποιο είναι το καλύτερο; Για την τσέπη του ελαιοπαραγωγού είναι το τριφασικό αλλά για το περιβάλλον είναι το διφασικό όπως ισχύει στην Ηλεία. Οπότε παίρνετε όποιο θέλετε!!!
 Αργότερα, μετά τις ελιές, θα αναφερθούμε συγκεκριμένα στις περιβόητες  κρατήσεις των λιοτριβιών. 
    Για το τέλος άφησα μια καταγγελία για μια απάτη κραυγαλέα. Μια γυναίκα
από το Γιαννιτσοχώρι που παλεύει μονάχη της να τα βγάλει πέρα, πήγε σε ένα ελαιοτριβείο της περιοχής 10 τσουβάλια ελιές και πήρε 35 κιλά λάδι.Τι να φωνάξουμε και τι να σκεφτούμε; Κι όμως η κυρία δεν θέλει να το καταγγείλει με το όνομά της. Την έκανα χρυσή να πάμε στο εισαγγελέα μαζί  αλλά ..ούτε να ακούσει κάτι τέτοιο. Ξέρετε η λέξη αυτή  είναι μια που τη χρησιμοποιεί ο λαός σαν φοβέρα. (κλικ στο βιντεάκι)

(1) Μέχρι πέρυσι όπως μας λένε φίλοι ελαιοπαραγωγοί, οι κρατήσεις των λιοτριβιών έφθαναν και το 15%, απίθανο κι όμως είναι αλήθεια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου