theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Σαλιγκάρια στιφάδο με πιλάφι basmati !!!

Περιγραφή: Τα σαλιγκάρια, συνήθως, σερβίρονται σαν ορεκτικό.Η σημερινή συνταγή αποτελεί μια προσπάθεια μετατροπής αυτού του εξαίρετου εδέσματος, σε κύριο πιάτο. Στα χωριά της Κρήτης το πετυχαίνουν αυτό όταν τα κάνουν γιαχνί με πατάτες, κολοκυθάκια ή βλίτα. Τότε νομίζω ότι η γεύση του σαλιγκαριού αδυνατίζει γιατί ένα σημαντικό μέρος αυτής απορροφιέται από τα "βαριά" πρόσθετα υλικά. Με τη συνταγή μου θέλω να πιστεύω ότι αναδεικνυω αυτή τη γεύση τους και με την προσθήκη του πιλαφιού τα  μετατρέπω σε κύριο πιάτο. Σε κάποιες ταβέρνες κυκλοφορεί η εκδοχή του στιφάδου -σαν ορεκτικό βέβαια- αλλά για το πιο μικρά και ανοιχτόχρωμα. 

ΧΡΟΝΟΣ:
Για προεργασία: 30-45 λεπτά
Για μαγείρευμα: 30-45   "
Συνολικός: το ανώτερο 90 λεπτά

ΥΛΙΚΑ (για έξι μερίδες):
  1 κιλό σαλιγκάρια 
10 κρεμμύδια που τα κόβουμε στα τέσσερα.
2 σκελίδες σκόρδο
2 ντομάτες κομμένες σε κύβους
1 ξυλάκι κανέλλα
5 κεφάλια γαρύφαλλο
5 σπόρια μαύρο πιπέρι
1 κ/γ κίμινο
1 κ/γ κόκκινο πιπέρι
1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
1 κομματάκι ρίζα τζίτζερ ψιλοκομμένο
3 φύλλα δάφνης
1 ποτήρι νερού κρασί αγιωργίτικο ή καπερνέ
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο και αλάτι.
500γρ. ρύζι basmati για το πιλάφι.

ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ:
Μην ακούτε κάτι συμβουλές που μιλάνε για ...θηριώδεις προεργασίες με πίτουρα αλεύρια και κλιματόβεργες που αποτρέπουν αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν. Τα σαλιγκάρια είναι πολύ καθαρά και τρώνε μόνο χορταράκια, γι' αυτό απαιτείται μια απλούστατη προεργασία. Αφού τα πλύνουμε πολύ καλά και αφαιρέσουμε τη μεμβράνη που έχουν τα κλειστά στο στόμιο τους τα βάζουμε στο νεροχύτη σε νερό για να περπατήσουν. Και όσα περπατήσουν τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό κα ανάβουμε το μάτι να ζεματιστούν. Τα αφήνουμε λίγο να βράσουν τα ξαφρίζουμε τα ρίχνουμε σε σουρωτήρι και τα ξαναπλένουμε.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Χρησιμοποιούμε φαρδιά χαμηλή κατσαρόλα όπου σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι με το σκόρδο και ρίχνουμε τα σαλιγκάρια με το αλάτι και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και τελευταία βάζουμε τη ντομάτα. Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να βράσει μέχρι να μείνει με το λάδι του κάνοντας το ανακάτεμα με κούνημα της κατσαρόλας. Σε μισή ώρα με τρία τέταρτα θα έχει ολοκληρωθεί και το σπίτι θα μοσχοβολάει. Χωριστά έχουμε φτιάξει το basmati και σερβίρουμε. 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ:
Για καλύτερο αποτέλεσμα όταν βγάζουμε το σαλιγκάρι από τα καβούκι χρησιμοποιούμε στρογγυλές οδοντογλυφίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου