theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

ΤΟ ΜΑΖΕΜΑ ΤΩΝ ΕΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΒΓΑΛΣΙΜΟ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ

      Αυτή την εποχή το μάζεμα των ελιών είναι στο φόρτε του. Είναι η κύρια δουλειά του αγρότη. Πώς να μην είναι όταν πλέον δεν υπάρχει πουθενά μια πρώην δασώδης περιοχή,  μια λούζα ή μια πεζούλα χωρίς ελιές.  Όλες έχουν εκχερσωθεί, πέρασε και η φονική πυρκαγιά του 78΄και δεν έμεινε θρούμπι  από  σκίντα και πεύκα. Εάν κοιτάξεις από τον κάμπο πάνω στις βουνοπλαγιές παντού είναι ελιές. Στις  περισσότερες αγροτικές οικογένειες το λάδι πρέπει να είναι η κυρίαρχη παραγωγή και δικαίως διότι το λάδι είναι το μόνο προϊόν που αφήνει μια καλή ανταμοιβή. Όλα τα άλλα πάνε από το κακό στο χειρότερο.. 
Το μάζεμα της ελιάς αποτελεί μια κοπιαστική δουλειά γι αυτό και τα μεροκάματα είναι τα ακριβότερα σε όλες τις αγροτικές δουλειές και κυμαίνονται γύρω στα 40 ευρώ.   
Τα παλιά αλλοτινά χρόνια, το μάζεμα της ελιάς, όπως και η καλλιέργειά της ήταν οικογενειακή υπόθεση. Σιγά-σιγά, οι συνθήκες άλλαξαν. Η ύπαιθρος εγκαταλείφθηκε αλλά να είναι καλά οι αλλοδαποί που έχουν δώσει ζωντάνια και στιβαρά εργατικά χέρια. Πλέον στην περιοχή μας  έχουν επικρατήσει πολλές αλλαγές αλλά οι πιο κύριες είναι:
Αποτέλεσμα εικόνας για παλια ελαιοτριβεια φωτογραφιες
  •  Πλέον δεν χρησιμοποιούν τέμπλες και ραβδιά από ξύλο, αλλά από ένα ελαφρύ υλικό (1)
  •   Τα λιόπανα δεν είναι υφασμάτινα, από λινάτσα, αλλά από ένα είδος πλαστικού. Επίσης τα λιόπανα καλύπτουν μεγάλη έκταση, περίπου 5-6 δένδρα, ενώ παλιά πήγαιναν ελιά-ελιά.
  •    Επί πλέον κάθε συνεργείο μάζωξης της ελιάς έχει ένα μηχάνημα που δίνει περιστροφική κίνηση  στην άκρη της ειδικής τέμπλας, όπου υπάρχει ένας κατάλληλος μηχανισμός με αποτέλεσμα και η δουλειά να αυγατίζει αλλά και τα κλαδιά να μην τραυματίζονται από τους βίαιους ραβδισμούς(2) 

     Αρκετά παλιά πριν μεταφερθούν οι ελιές στο λιοτρίβι γινόταν το λίχνισμα, όπου με το αεράκι που φύσαγε ξεχώριζαν τα φύλλα από τον καρπό. Τώρα πια αυτό το ξεχώρισμα το κάνει ένα μηχάνημα. 

.
Π ερισσότερα: κλικ ΕΔΩ ΕΔΩΕΔΩ και ΕΔΩ
ΣΕ ΑΛΛΗ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ 
ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ 
ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ 
ΑΝΤΩΝΗ ΨΑΡΡΟ,
 [ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ}
(ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΟΠΑΙΔΟ) 
(1) Στον οπλισμό της ράβδου περίοπτη θέση είχε η διπλή τέμπλα. Αυτή ήταν ένα μεγάλο ξύλινο ραβδί (4-5 μέτρα) που στην άκρη του ήταν δεμένο με γερό σχοινί μισού μέτρου, ένα μικρό ραβδί μήκους 1 μέτρου περίπου.
(2) Αλλού σε άλλα μέρη το μάζεμα των ελιών έχει πάρει βιομηχανική μορφή κλικ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου