Όταν το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας απορρίπτει κάτι και επιβάλλει, αντ’ αυτού, να θεσπιστεί κάτι άλλο, κι εσύ, ως πολιτικός και διοικητικός φορέας της Ελληνικής Δημοκρατίας, τάσσεσαι – στα λόγια βέβαια – κατά αυτού, πόση αξιοπιστία, υπευθυνότητα και αντίληψη της πραγματικότητας, καθώς και σεβασμό της νομιμότητας μπορεί να έχει αυτή η πράξη;
Το συγκεκριμένο ερώτημα τίθεται, ευλόγως, για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας για τον Κυπαρισσιακό κόλπο, η οποία ελήφθη στη συνεδρίαση του Σώματος τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.
Είναι γνωστό ότι το ΣτΕ απέρριψε το Σχέδιο Π.Δ. για την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου, που πρότεινε η συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ λίγο πριν πέσει από την εξουσία και προέβλεπε τη δημιουργία Περιφερειακού Πάρκου, αφήνοντας ορθάνοιχτα παράθυρα και πόρτες για δόμηση στην προστατευόμενη περιοχή Natura 2000.
Με αυτή την απορριπτική του απόφαση, το ΣτΕ έδωσε εντολή στην Ελληνική Πολιτεία και συγκεκριμένα στο ΥΠΑΠΕΝ, για τη σύνταξη Σχεδίου Π.Δ. προστασίας του Κυπαρισσιακού κόλπου, με τη θέσπιση Εθνικού Πάρκου!
Είναι, επίσης, γνωστό ότι η Ελλάδα παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για Παράβαση Κοινοτικής Οδηγίας σχετικά με τη μη λήψη μέτρων προστασίας προστατευόμενων από την ευρωπαϊκή νομοθεσία ειδών, για την καταστροφή που έχει υποστεί ο Τόπος Κοινοτικής Σημασίας της Natura 2000 από αυθαίρετες παρεμβάσεις και για την προωθούμενη επιχειρηματική – εμπορική δραστηριότητα ανέγερσης παραθεριστικών κατοικιών.
Για να γλιτώσει το βαρύτατο πρόστιμο εκατομμυρίων ευρώ – που στο τέλος θα κληθούν να πληρώσουν εμμέσως οι δημότες της Τριφυλίας με παρακράτηση ευρωπαϊκών ή και εθνικών πόρων από χρηματοδοτήσεις που θα προορίζονταν για το Δήμο Τριφυλίας –, αλλά και για να γίνει πράξη το πλαίσιο διαχείρισης και διατήρησης της προστατευόμενης περιοχής του Κυπαρισσιακού κόλπου και των προστατευόμενων ειδών, όφειλε και οφείλει να θεσπίσει θεσμικό πλαίσιο (Προεδρικό Διάταγμα), με κανόνες, όρους και συγκεκριμένα μέτρα διαχείρισης και διατήρησης, για την προστασία και την ανάπτυξη της περιοχής!
Με αυτά τα δεδομένα, πώς μπορεί να εξηγηθεί και να ερμηνευθεί πειστικά και ειλικρινά η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι τάσσεται κατά του εθνικού πάρκου, το οποίο ωστόσο ήδη επιβάλλεται να θεσπιστεί μετά την απόφαση του ΣτΕ που απέρριψε το Σχέδιο Π.Δ. για περιφερειακό πάρκο; Όταν, μάλιστα, δεν υπάρχει καν Σχέδιο Π.Δ. για εθνικό πάρκο. Όταν, μάλιστα, ακόμη δεν έχει συνταχθεί Σχέδιο Π.Δ. για εθνικό πάρκο. Δηλαδή, όταν δεν έχουν διαβάσει και δε γνωρίζουν τι θα προτείνεται να ισχύσει με τη θέσπιση εθνικού πάρκου και τι, ακριβώς, θα προβλέπεται να γίνει στην περιοχή. Ποιο αντίκρισμα στην πραγματικότητα μπορεί να έχει αυτή η απόφαση;
Βεβαίως, το Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασε «πολιτική θέση» και πήρε αυτή την απόφαση. Όμως, μήπως κάτι τέτοιες «πολιτικές θέσεις» Οργάνων της Αυτοδιοίκησης, αλλά και του κράτους (π.χ. Βουλής, Περιφερειών, Νομαρχιών παλαιότερα κ.τ.λ.), που είναι εκτός πραγματικότητας και εκτός πλαισίων και κατευθύνσεων, ακόμα και νομιμότητας, μιας και το ΣτΕ είναι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, οδήγησαν τη χώρα, το κράτος και την κοινωνία στην απόλυτη χρεοκοπία και πτώχευση; Χρεοκοπία και πτώχευση, πολιτική, ηθική, οικονομική!
Μήπως σε κάτι τέτοιες αποφάσεις που κινούνται εκτός πραγματικότητας και εκτός νομικού – νομοθετικού πλαισίου, οφείλεται η χρεοκοπία της Ελλάδας, η εξαθλίωση των Ελλήνων και η πλήρης απαξίωση του λεγόμενου πολιτικού συστήματος;
Και αυτοί, όσοι και όποιοι, ιδίως οι αιρετοί, λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται ή ήδη είναι διαμορφωμένη ή και επιβάλλεται από τα αρμόδια, κατά το νόμο, θεσμικά Όργανα της Ελληνικής Πολιτείας, όπως είναι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, τι υπηρεσίες προσφέρουν και με ποια κίνητρα; Τι είναι όλο αυτό; Φτηνός λαϊκισμός, ιδιοτελής σκοπιμότητα ή… «παράκρουση»;
του Ηλία Γιαννόπουλου / εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ" Καλαμάτας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου