TO ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΧΩΡΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΑΧΑΡΩΣ, ΤΗΣ ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ,ΣΤΙΣ ΕΚΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΝΕΔΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.
Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021
Οι ¨ΓΑΤΑΚΗΔΕΣ" της Ζαχάρως & οι «Γάτες της Κωνσταντινούπολης»
ΜΑΣ ΜΙΛΑ Ο ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ "ΓΑΤΑΚΗΔΕΣ' Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΙ ΔΕΣΠΟΤΙΣΜΟΙ
ΑΝΑΑΛΟΓΙΟ ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΩΝ
Συγνώμη λάθος... |
ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ & ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ
Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021
ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΧΩΡΙ
Αγαπητέ δήμαρχεΣε συνέχεια της συζήτησης που είχαμε προ ημερών σου διαβιβάζω συνημμένα υπόμνημα με σκέψεις-προτάσεις για την ανάπτυξη-βελτίωση της ζωής στο Γιαννιτσοχώρι, με την παράκληση να κοινοποιηθεί το ανωτέρω στον Άριστ. Ρουμελιώτη, που ήταν παρών στη συζήτηση και στο Νώντα Τριγάζη, τον οποίο ενημέρωσα σχετικά.Επειδή προτίθεμαι να δημοσιοποιήσω το υπόμνημα, θα ήθελα να έχω, σε εύλογο χρόνο, την άποψη του Δήμου σχετικά με το περιεχόμενό του , ώστε να δημοσιοποιηθούν ταυτόχρονα και τα δύο.Με εκτίμηση.Θαν. Παπαθεοδώρου.
Άρι καλησπέρα.Σου προωθώ το μήνυμα που έστειλα στο Δήμαρχο. Αναμένω, σε εύθετο χρόνο, απάντηση με τις θέσεις-απόψεις του Δήμου στα θέματα που περιλαμβάνονται σ΄αυτό. Αν δεν μπορείς ή δεν θέλεις να το κοινοποιήσεις στο Νώντα, άστο θα το κάνω εγώ, αρκεί να με ενημερώσεις γι΄αυτό.Ευχαριστώ για την κατανόησή σου.Με εκτίμηση.Θαν. Παπαθεοδώρου.
Καλημέρα φίλε. σου προωθώ το mail που είχα στείλει στο Δήμαρχο και στον Άρι για το γνωστό θέμα με την παράκληση να το αναρτήσεις στην ιστοσελίδα σου και με την επισήμανση ότι, μετά από διάστημα 2 μηνών περίπου, ουδεμία απάντηση ή ενημέρωση είχα, πλην μιας συζήτησης στο πόδι με τον Νώντα όταν τον ρώτησα αν έλαβε γνώση του υπομνήματός μου μέσω Δήμου.Τα οποιαδήποτε δημοσιογραφικά σχόλια τα αφήνω στην κρίση σου.Θαν. Παπαθεοδώρου.
1. Ονομασία 2. Αποχετευτικό 3. Κυκλοφοριακό 4. Καθαριότητα 5. Αξιοποίηση χώρου εκκλησίας
6. Αξιοποίηση παραλίας 7. Πολιτισμός- Αθλητισμός
1. Ονομασία.
Το σημερινό όνομα του χωριού ούτε συμβολίζει, ούτε θυμίζει κάτι σημαντικό και επιπλέον ηχεί κακόηχα, λόγω του δεύτερου συνθετικού του.
Ως νέο όνομα προτείνεται κάποιο από τα παρακάτω, χωρίς να αποκλείεται οποιαδήποτε άλλη εύστοχη ιδέα ή πρόταση:
α) Άγιος Νικόλαος Ολυμπίας ( προερχόμενο από τον ομώνυμο ναό που αποτελεί το παλαιότερο ιστορικό μνημείο του χωριού
β) Κάμπος Νέδας ή Νεδόκαμπος (προερχόμενο από το ομώνυμο ποτάμι).
γ) Νέδια ή Δ.Δ. Νεδίων (προερχόμενο επίσης από το ομώνυμο ποτάμι).
2. Αποχετευτικό.
α) Ανακατασκευή του κεντρικού αγωγού ομβρίων υδάτων, ο οποίος άλλωστε παρουσιάζει σημαντική απόφραξη λόγω συσσώρευσης φερτών υλικών, και διακοπή όλων των παράνομων συνδέσεων αποχετεύσεων με αυτόν, ύστερα από ενημέρωση- προειδοποίηση των κατοίκων για διακοπή με δική τους πρωτοβουλία των ανωτέρω συνδέσεων.β) Προμήθεια από το Δήμο ενός βυτιοφόρου οχήματος και εξυπηρέτηση των κατοίκων για μεταφορά των βοθρολυμμάτων σε εγκεκριμένο αποδέκτη με συμβολικό τίμημα προς το Δήμο π.χ 40-50 ευρώ κατά περίπτωση έναντι των 150-170 που απαιτούν οι ιδιώτες σήμερα. Εναλλακτικά προτείνεται ησύναψη σύμβασης με ιδιώτη, που θα εξυπηρετεί και άλλα τοπικά διαμερίσματα, ύστερα από μειοδοτικό διαγωνισμό και με τίμημα πολύ μικρότερο του ανωτέρω με συντονισμό και προγραμματισμό από το Δήμο.
α) Μονοδρόμηση του τμήματος της κεντρικής οδού μεταξύ του Δημοτικούκαταστήματος και της Εκκλησίας με την αναγκαία σήμανση.β) Μετατροπή του ανωτέρω τμήματος σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας μιας λωρίδας και αντίστοιχη διαπλάτυνση των πολύ στενών ή ανύπαρκτων σήμερα πεζοδρομίων σε σημεία του τμήματος αυτού, όπου δεν υπάρχουν σήμερα πεζοδρόμια.γ) Δημιουργία κυκλικής κίνησης οχημάτων εντός του οικισμού και συγκεκριμένα στο δακτύλιο που ορίζεται από Δημ. κατάστημα- Σχολείο-Εκκλησία- Δημ. κατάστημα.δ) Δημιουργία χώρου στάθμευσης οχημάτων στο χώρο ανάμεσα στη σιδηροδρομική γραμμή και τις παρακείμενες οικίες.ε) Μεταφορά της στάσης του λεωφορείου στο Δημοτικό κατάστημα ή/και στο Δημοτικό σχολείο.
Προτείνεται η καθιέρωση τακτικού καθαρισμού των δημόσιων χώρων π.χ ανά εβδομάδα ή 15θήμερο και πλύσιμο με απολύμανση των κάδων τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.
Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος προτείνεται η μεταφορά της κοινωνικής δραστηριότητας, κατά τους θερινούς μήνες (Μάιο έως Σεπτέμβριο), στον περίβολο της εκκλησίας και τον παρακείμενο χώρο, ο του οικισμού που διαθέτει θέα και αερισμό. Αυτό απαιτεί βέβαια τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία (όχι σε μόνιμες εγκαταστάσεις και σε σαφώς οριοθετημένο χώρο) 2-.3 μικρών αναψυκτηρίων- μεζεδοπωλείωνπου θα λειτουργούν με σεβασμό προς το χώρο, κάτι που συμβαίνει σε πάρα πολλούς οικισμούς στη χώρα μας. Το τίμημα από τη μίσθωση του χώρου μπορεί να διατίθεται 50-50 ανάμεσα στην εκκλησία και στο Δήμο ή την κοινότητα,
Προτείνονται:α) Η επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία των καντίνων σε μόνιμη βάση και εντός του ισχύοντος νομικού πλαισίου.β) Η αναβάθμιση του χώρου με σχεδιασμένη ενίσχυση της υπάρχουσας δενδροφύτευσης, δημιουργία περιφραγμένου αθέατου χώρου συγκέντρωσης απορριμάτων, κατασκευή κάποιων μικροέργων βελτίωσης της εικόνας και λειτουργικότητας του χώρου (π,χ τοποθέτηση παγκακίων σε επίκαιρα σημεία, ενίσχυση-συντήρηση του χαμηλού πρασίνου, βελτίωση-επέκταση φωτισμού κ.λ.π.).γ) Η τουριστική προβολή όλης της παραλιακής ζώνης του Δήμου για ενίσχυση του τουρισμού.
α) Αποκατάσταση της αρχικής μορφής του ιστορικού ναού του Αγ. Νικολάου ή ότι έχει απομείνει απ΄αυτήν, εάν αυτό είναι εφικτό, με αφαίρεση όλων των βέβηλων προσθηκών και παρεμβάσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, υπό την ευθύνη και εποπτεία της αρμόδιας εφορείας αρχαιοτήτων και ανάδειξη του χώρου σε επισκέψιμο ιστορικό μνημείο.β) Ανακατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου και δημιουργία εντός αυτού μικρού γηπέδου 5Χ5 με τεχνητό χλοοτάπητα και φωτισμό, ώστε να είναι δυνατή η διεξαγωγή αγώνων τις νυκτερινές ώρες ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών.γ) Καθιέρωση πολιτιστικών εκδηλώσεων επιπέδου (μουσική, τραγούδι, χορός, θέατρο) που θα λαμβάνουν χώρα τα διήμερα Παρασκευή και Σάββατο στο διάστημα 20 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου (4 εβδομάδες). Οι εκδηλώσεις θα τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου και τα καθαρά έσοδα θα μοιράζονται 50-50 μεταξύ Δήμου και τοπικής κοινότητας. Ως χώρος τέλεσης των ανωτέρω εκδηλώσεων προτείνεται ο χώρος ανάμεσα στις αμμοθίνες και τις καντίνες της παραλίας, λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους της τοποθεσίας, με τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών μη μόνιμου χαρακτήρα ή εναλλακτικά οχώρος του ποδοσφαιρικού γηπέδου μετά την ανακατασκευή- ανάπλασή του.ΩΣΗ
"ΤΟ ΜΙΤΑΤΟ ΣΤΟΝ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΦΥΓΑ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ "ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ"
Με τον Μάκη Παρασκευόπουλο
ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Α] ΣΗΜΕΡΑ Η "ΠΡΩΙΝΗ"
ΜΠΡΑΒΟ ΠΡΟΚΟΠΗ!!! |
Αλίμονο....Ο νεοφιλελευθερισμός βγάζει τα δόντια του!!! |
ΔΕΝ ΡΩΤΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ Ε.Ε; |
Β] Από τη χτεσινή "ΠΡΩΙΝΗ"
Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021
ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΩΣ & ΤΩΝ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ ΤΗΣ[1]
Η Ζαχάρω είναι νέα πόλις και έχει μικρή ιστορία, συγκριτικά όχι μόνο με τις γειτνιάζουσες πόλεις, Κυπαρισσία, Ανδρίτσαινα, Κρέστενα και Ζούρτσα, αλλά και με τα άλλα χωριά του δήμου, εκτός από τα παραλιακά που έχει την ίδια περίπου ηλικία και την ίδια διαδικασία δημιουργίας.
Ο χάρτης είναι από το βιβλίο του Παντελή Μούτουλα
"ΥΛΟΤΟΜΙΑ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟ [1829-1843]
Κατά κάποιον τρόπο επιχειρούμε μια μικρή κοινωνικοπολιτική ανάλυση μέσα από την μικρή ιστορία της της περιοχής.
Η
ιστορία επαναλαμβάνεται, μόνο που τη δεύτερη φορά ως φάρσα.
Από τα παλιά χρόνια η οικονομικο-κοινωνική κατάσταση της Ζαχάρως αλλά και η απορρέουσα πολιτική διαμορφώθηκε από τις ειδικές τοπικές συνθήκες και δη σχέσεις παραγωγής.[1] Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν τσοπάνηδες, που κατέβηκαν από την θρυλική Άλβενα και με τον καιρό προσελκύσθηκαν από όλα τα μέρη πολλοί και διάφοροι, κάθε καρυδιάς καρύδι. Από αυτούς αρκετοί ανεδείχθησαν ισχυροί έμποροι και τοπάρχες. Έτσι αναπτύχθηκε περισσότερο ο δευτερογενής τομέας με τις υπηρεσίες. Τελικό αποτέλεσμα είναι η δημιουργία των Ζαχαραίικων τζακιών με τους πολλούς ….αχθοφόρους τους. Η Ζαχάρω για πολλά χρόνια δεν είχε μεσαία τάξη.
Στα επόμενα χρόνια όλο αυτό το συνονθύλευμα ακολούθησε την πεπατημένη και ως συρφετός σωρεύτηκε και όπως ήταν φυσιολογικό αγκάλιασε τη χούντα. Μνημεία εκείνης της εποχής, δείγματα της Ζαχαραίικης αλόγιστης μεγαλομανίας & επηρμένης πραγματικότητας, είναι το τεράστιο Στάδιο και οι λιμενικές προβλήτες στη λίμνη του Καγιάφα. Το ποσοστό των καραμπινάτων χουντικών στη Ζαχάρω ξεπερνούσε κατά πολύ το γενικό ποσοστό της χώρας που περίπου κυμαινόταν στο 20-30%. Από αυτό τον συρφετό με την ομοιογενή πολιτική χροιά αλλά την έντονη κοινωνικόοικονομική ανομοιογένεια, οι περισσότεροι ακολούθησαν τον Καραμανλή, αρκετοί τον Ανδρέα και άλλοι ακολούθησαν ακροδεξιά μορφώματα (χρυσή αυγή κτ.λ.) και τώρα όλοι μαζί οδηγήθηκαν στον νεοφιλελευθερισμό του Μητσοτάκη.
Οι περισσότεροι δε φωνασκούν
και πολλάκις βυσσοδομούν κόντρα στα πραγματικά, λαϊκά τους συμφέροντα.
Κοινές αρχές όλων ως προς την δημοκρατία, αλλά και την κοινωνία και τη
θρησκεία ακόμα, όπως δημοκρατικά δικαιώματα, σεβασμός του διαφορετικού,
μισαλλοδοξίες ρατσισμοί, θρησκοληψίες και δεισιδαιμονίες είναι οι πλέον οπισθοδρομικές και αντιδραστικές απόψεις και
συμπεριφορές. Το αποκορύφωμα δε όλης αυτής της συγχορδίας είναι η αντιμετώπιση
του Περιβάλλοντος. Εκείνο το Π.Δ για την προστασία της παραθαλάσσιας ζώνης,
αντί να το αγκαλιάσουν και να κατευθύνουν την όποια ανάπτυξη της περιοχής
προς τα εκεί μια και δεν υπάρχουν άλλες επιλογές, όλοι με μπροστάρη τον δήμο
έχουν γίνει κήρυκες των πιο αντιδραστικών, αντιπεριβαλλοντικών απόψεων. Τέτοια
λυσσαλέα μισαλλοδοξία κυριαρχεί που έχουν κάνει ακόμα και μήνυση κατά του Π.Δ.
Να τονίσουμε και τούτο ότι πριν από την νυν βουλευτίνα
της Ν.Δ. στη Ζαχάρω έχουν εκλεγεί άλλοι δύο βουλευτές της Δεξιάς και δύο
με το Πασόκ.
Βεβαίως αυτή η πολιτική εξελικτική καμπύλη
είχε την ίδια, ή παρεμφερή πορεία και στα δημοτικά.
Από την εποχή λοιπόν που η
Ζαχάρω ήταν κοινότητα, ήταν δεξιοκρατούμενη και μόνο για μια τετραετία προ
Καποδίστρια (2002) έχει εκλεγεί μη δεξιός δήμαρχος, ο Γιαννάκης Τάγαρης με το
Πασοκ. Τότε σε αυτή τη εκλογική αναμέτρηση με το ΚΚΕ επικεφαλής ήταν ο
Σπύρος Γρηγορόπουλος . Βεβαίως και ο Πανταζής στην πρώτη
τετραετία είχε κατέβει με το χρίσμα του Πασοκ, μετά όμως τα ....έμπλεξε
και βρέθηκε αγκαλιά με τη δεξιά και μάλιστα με .....πάθος.
Αξίζει για τους νεότερους να
κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση των δημάρχων στη Ζαχάρω.
- Προ Χούντας
(αιρετός) : Ο γιατρός Ζαχαριάς για πολλές τετραετίες
- Στη Χούντα
(διορισμένοι) : α) Σαβράμης(1967-1969) β) Θαν.Μπηλιώνης (1969-1971)
και γ) Γιάννης Καραπαναγιώτης (1971-1974)
- Μεταπολίτευση
(αιρετοί) : α) Γιάννης Καραπαναγιώτης (1974-1982) β)
Γιαννάκης Τάγαρης γ) Μένης Κριτσέλης (1986-2002) δ) Πανταζής
Χρονόπουλος (2002-2010) ε) Πάλι εκλέχτηκε ο
Πανταζάρας αλλά κρίθηκε έκπτωτος οπότε ανέλαβαν δοτοί δήμαρχοι,
αχυράνθρωποι οι Μήτσος Χρονόπουλος, Γ. Μπάμης,
Νικ. Φάμελος και Νικ. Χαραλαμπόπουλος
- & τώρα ο Κώστας
Αλεξανδρόπουλος
Κοινή πεποίθηση,
αναμφισβήτητη είναι ότι ο μόνος πανάξιος Δήμαρχος από όλους που έχουν
περάσει ήταν ο γιατρός Γιάννης Καραπαναγιώτης, αν και ήταν δοτός
στην πρώτη του θητεία και τύπος αυταρχικός..
Οποιοδήποτε
πραγματικό έργο στην πόλη φέρει την υπογραφή του, όπως ο
Βιολογικός Καθαρισμός, το Γυμνάσιο, το Στάδιο και όλα τα ουσιαστικά
έργα [κλικ ΕΔΩ]
Αξίζει να παρατηρήσουμε ότι δεν έχει εκλεγεί
ποτέ αριστερός δήμαρχος και ότι από τους τρεις στους πέντε αιρετούς είναι
γιατροί [2]
Ανάλογη εξελικτική πορεία, προτσές έχουν και τα παραθαλάσσια χωριά, Γιαννιτσοχώρι, Θολο, Νιοχώρι κα Κακόβατος, που περίπου δημιουργήθηκαν, πάνω κάτω, την ίδια εποχή, τον προηγούμενο αιώνα με την ίδια ακριβώς αιτιολογία προέλευσης και καταβολής από αντίστοιχα κυρίως ορεινά χωριά, Αλιά, Ζούρτσα, Ταξιάρχες, Γλάτσα, Καλίδωνα Μπισχίνι.,
Βεβαίως και από τα άλλα ορεινά χωριά,
Στροβίτσι, Βερβίτσα, Λυνίσταινα, Μπάρτζελι, Αρήνη, Κωστομέρα, & λοιπά
κατέβηκαν στα νέα χωριά, χωρίς να ξεχνάμε και την μεγάλη μετανάστευση στην
Αθήνα και στο εξωτερικό, ειδικά στην Αυστραλία που η περιοχή μας έχει ισχυρή
παρουσία.
Η Ζαχάρω όμως λόγω γεωπολιτικής θέσης αποτέλεσε τον ισχυρότερο πόλο της εσωτερικής μετανάστευσης στην περιοχή με αποτέλεσμα την γρήγορη αστικοποίησή της αλλά μη ορθολογική. Κύρια βασικά στοιχεία αυτής της ανορθολογικότητας ήταν:
- Η γρήγορη ανάπτυξη
- Η έλλειψη γηγενών Ζαχαραίων
- Η παντελής έλλειψη πολεοδομικού,
ρυμοτομικού σχεδίου.
- Η άμεση επιδίωξη του
ατομικού πλούτου εις βάρος των γενικών συνθηκών[τζάκια]
Η μη ορθολογική, ακανόνιστη
ανάπτυξη, διαφαίνεται με τις εμφανείς διαφορές που έχει με την Κυπαρισσία, που
είναι μεν μια πανάρχαιη πόλη με ιστορία και παράδοση, όχι μόνο σαν εικόνα αλλά
και σύνθεση κατοίκων.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη Ζαχάρω δεν
είχαμε τσιφλικια και μεγαλοιδιοκτησίες, πράγμα που υπήρξε
στο Γιαννιτσοχώρι και όχι στα άλλα χωριά. Μάλιστα στο Γιαννιτσοχώρι όλοι
οι μεγαλοοιδιοκτήτες ήταν Ζουρτσάνοι. Αυτό συντελέστηκε αμέσως μετά τον Α΄
παγκόσμιο πόλεμο όταν η πολιτεία αντάμειψε τους
Ζουρτσάνους αξιωματικούς για τις υπηρεσίες τους. Η Ζούρτσα είχε μεγάλη παράδοση
σε αυτό το σώμα.
Έτσι, υπ΄ αυτές τις
συνθήκες η Ζαχάρω αποτέλεσε τον μεγαλύτερο πόλο της περιοχής και είχε πολύ
μεγαλύτερη ανάπτυξη.
Ακούστε και το σχετικό τραγούδι - ύμνο στην "τιμημένη Ζαχάρω":
https://youtu.be/OEmWXBWDdkQ
[ΓΙΑ ΤΑ ΧΩΡΙΆ ΤΟΥ ΔΉΜΟΥ ΖΑΧΑΡΩΣ ΚΑΙ ΤΗ ΖΟΥΡΤΣΑ ΣΕ ΑΛΛΗ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗ]
[1] Ορίστε και το τσιτάτο του Μαρξ:
"Το κοινωνικό είναι καθορίζει το πολιτικό γίγνεσθαι" Πόσο δίκιο
έχει!!!
[2] Αυτό το φαινόμενο με την κυριαρχία ειδικών επαγγελμάτων γιατροί, μηχανικοί, το συναντάμε στα περισσότερα μέρη της επαρχίας.
ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Ο ΜΠΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΔΥΝΑΤΟΣ & ΚΑΡΤΕΡΌΣ
της ομάδας, πριν την καταστροφή και τον ενταφιασμό του, αλλά κι αυτός θύμα ήταν της παλιοκατάστασης. Οι Ζαχαραίοι ήταν αχάριστοι στον παραλίγο αναμορφωτή του τόπου! Τον συκοφάντησαν ΄και τον διέσυραν , αφού μέχρι και σφετεριστή και κοινό κλέφτη τον κατηγόρησαν.
Ο Μπάδας όμως, η μεγάλη προεδράρα, στάθηκε όρθιος και μάλιστα παρά κάτι δεν έγινε και πρόεδρος του Πανηλειακού. Και νάτος πάλι τώρα, ξανά προς τη δόξα τραβά.
Ανέλαβε να ξελασπώσει τον Αστέρα, ναι τον ΑΣΤΕΡΑ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ!!
Ανέλαβε να ξελασπώσει τον Αστέ
«Εμφορείτο σοσιαλιστικάς ιδέας»
Ο Ρομέν Αργυρούδης και ο Βασίλης Μποτίνος ήταν δυο ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού που ήρθαν αντιμέτωποι με την χούντα των συνταγματαρχών. Ο ελληνογάλλος επιθετικός Ρομαίν Αργυρούδης, αγωνίστηκε τη διετία 1971-73 στους «ερυθρόλευκους» και κατηγορήθηκε πως «εμφορείτο σοσιαλιστικάς ιδέας». Το 2013, σε συνέντευξη (εφημερίδα SportDay) ο Αργυρούδης είχε παραδεχθεί ότι οι λόγοι της αποχώρησής του από τη χώρα ήταν καθαρά πολιτικοί, αφού ο τότε πρόεδρος του συλλόγου, Γουλανδρής, του πρότεινε να ανανεώσει το συμβόλαιό του μια για πάντα, αλλά θα έπρεπε να δηλώσει στον τύπο ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι καλή, κάτι που δεν του το επέτρεπαν οι ηθικές του αξίες.
«Έφυγα για πολιτικούς λόγους. Ο Νίκος Γουλανδρής, όταν τελείωνε το συμβόλαιό μου, μου είχε προτείνει να υπογράψω για πάντα. Για να μείνω στην Ελλάδα, όμως, έπρεπε να δηλώσω, να δώσω μία συνέντευξη και να πω ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι καλή. Είμαι ελεύθερος άνθρωπος και δημοκράτης και δεν θα το έκανα ποτέ. Αν δεν έλεγα αυτό το πράγμα, τότε δεν θα έμενα στην Ελλάδα. Δεν το ήθελα όμως αυτό», θα πει ο Αργυρούδης και στη συνέχεια αναφέρει: «Ήξερα ότι με παρακολουθούσαν ασφαλίτες στην Αθήνα. Δεν είχα τηλέφωνο, αλλά παρακολουθούσαν το ταχυδρομείο μου. Άνοιγαν τα γράμματά μου. Δύο χρόνια πέρασα στον Ολυμπιακό, αλλά ήταν σαν να πέρασα 20. Έχω συναισθηματικό δέσιμο με τον κόσμο, τα χρώματα, την αύρα που βγάζει ο σύλλογος. Δεν ήθελα να φύγω, ούτε εγώ, ούτε η γυναίκα μου. Οι συμπαίκτες μου δεν ήξεραν τι γινόταν στην Ελλάδα γιατί υπήρχε προπαγάνδα. Δεν έγραφαν τίποτα οι εφημερίδες για τη χούντα. Έλεγα στους συμπαίκτες μου, στον φίλο μου τον Γιάννη Γκαϊτατζή, ότι θα του φέρω εφημερίδες από την Γαλλία για να δει τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα του. Στην Γαλλία έγραφαν για τη δικτατορία. Με σημάδεψε στη ζωή μου που δεν έμεινα στην Ελλάδα. Δεν ήθελα να φύγω ποτέ από τον Ολυμπιακό. Μάλιστα είχα αρχίσει τη διαδικασία για να παίξω και στην Εθνική Ελλάδας, αλλά δεν τα κατάφερα γιατί υποχρεώθηκα να φύγω. Και στη συνέχεια έπαιξα τρία ματς με την εθνική Γαλλίας. Όταν έφτασα στο αεροδρόμιο, μου έδεσαν την τσάντα με ένα κορδόνι, με πήγαν στην Ασφάλεια και μου είπαν ότι έπρεπε να μείνω στο ξενοδοχείο και να μη βγω καθόλου από αυτό μέχρι να φύγει η ομάδα για τη Γαλλία».
Ο Βασίλης Μποτίνος άρχισε τη καριέρα του στον Ολυμπιακό Βόλου και το 1964 σε ηλικία μόλις 20 ετών πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό Πειραιώς. Ήταν μέλος της μεγάλης ομάδας του Μπουκόβι κατακτώντας δύο πρωταθλήματα (1965/66 και 1966/67) και δύο κύπελλα (1968,1971). Πριν η καριέρα του σταματήσει πρόωρα ήρθε η «κόντρα» από ανθρώπους της Χούντας. Στις 31 Δεκεμβρίου του 1967, έπαιζαν Ολυμπιακός-Απόλλωνας Αθηνών στο Καραϊσκάκη για την 13η αγωνιστική. Το ημίχρονο λήγει 2-0 με γκολ του Μποτίνου και του Γιώργου Σιδέρη. Ο Μποτίνος έχει κάποιο πρόβλημα με τις τάπες των παπουτσιών και ζητάει από τον Τάκη Κτενά αλλαγή παπουτσιών. Κάτι γίνεται, ο Κτενάς δεν του δίνει σημασία και ο Μποτίνος του πετάει το παπούτσι. Βλέπει τη φάση ένας τύπος κοντός με πολιτικά και πιάνει τον Μποτίνο από το γιακά και του λέει «… θα σε βγάλω έξω από την ομάδα, θα σε τελειώσω, θα μιλάς καλύτερα στον Κτενά …». Ο Μποτίνος αντιδρά ενστικτωδώς και του δίνει μια δυνατή σφαλιάρα. Τρέχει ο Θανάσης Σούλης (Κίνλεϊ) και μπαίνει στη μέση λέγοντας στον Μποτίνο «τι έκανες μωρέ ξέρεις ποιόν κτύπησες;» «Όχι, ποιόν;», απαντάει ο Μποτίνος, «είναι ο νέος Γενικός Αρχηγός του Ολυμπιακού, ο Συνταγματάρχης Παπαποστόλου!». Όλοι πάγωσαν.
Ο Ολυμπιακός βγήκε στο Β’ ημίχρονο με 10 παίκτες, ο κόσμος κατάλαβε, έμαθε τι έγινε στα αποδυτήρια και απαιτούσε να ξαναβγεί στην ενδεκάδα ο Μποτίνος. Σε 10 λεπτά ήταν πάλι στη θέση του και μάλιστα έβαλε και το 4ο γκολ του αγώνα που έληξε 4-0. Από τότε έγινε «κόκκινο πανί» για το καθεστώς και για τον ίδιο τον Παπαποστόλου: «Περνούσε κάθε τόσο έξω από το σπίτι μου και απειλούσε τους γονείς μου, την μάνα και τον πατέρα μου. Τους έλεγε «τον γιο σου τον νταή θα τον περάσω στρατοδικείο». Έκλαιγε η μάνα μου και εγώ δεν γνώριζα τίποτα... Μέχρι που κάποια στιγμή μού το είπαν οι γείτονες. Μου είπαν πως έρχεται ένας στρατιωτικός με δύο ΛΟΚατζήδες σε ένα τζιπ και απειλεί τους δικούς μου. Λίγες εβδομάδες μετά ο Μποτίνος πήγε να πάρει εισιτήρια για ένα ματς. «Βασίλη, δεν έχω για σένα εισιτήρια», είπε ο υπάλληλος. Όταν ο Μποτίνος ζήτησε εξηγήσεις ο Παπαποστόλου του είπε: «Εγώ στα έκοψα» και πήγε να τραβήξει πιστόλι αλλά μπήκε στη μέση ο Σιδέρης και το επεισόδιο δεν
πήρε διαστάσεις.
ΠΗΓΗ:ΕΠΟΧΗ
Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021
ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΥ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΤΗ ΖΑΧΑΡΩ
Στον γκρίζο "ουρανό" της περιοχής, οι κάτοικοι έμειναν εμβρόντητοι, αποσβολωμένοι. Εκτός από το τιμώμενο πρόσωπο, τον Διονύση Μαυρογένη, πρωταγωνιστές ήταν δυο πιτσιρίκια. Ο μικρός Γιωργάκης {1} που πρόσφερε τα λουλούδια και ο άλλος μικρός -ΜΕΓΑΛΟΣ, ο Διονυσάκης Αδαμόπουλος{2} που ήταν όλα τα λεφτά. Έκτακτος!!! Μπήκε αναμεσά μας στην πορεία από μόνος του, αναπάντεχα και το σθένος και ο επαναστατικός παλμός του ξεπέρασαν τις όποιες διαστάσεις του ευγενούς και του ωραίου. Φωτεινό παράδειγμα και φάρος σε όλους μας, βεβαίως σε όλους τους Ζαχαραίους που τήραγαν απαθείς,{3} αλλά ειδικά στη μαθητιώσα νεολαία που είχε αράξει στα εκατέρωθεν του δρόμου μαγαζιά.
Περί ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ.....κι άλλα..
Α] Τη νύχτα που η Χούντα συνέλαβε τη Τζένη Καρέζη μέσα στο θέατρο. Η παράσταση που σημάδεψε την Ελλάδα
|